Оркестар Опере СНП-а на великој турнеји у провинцији Шандонг

НОВИ САД: Оркестар Опере Српског народног позоришта одлази ових дана на велику турнеју по Кини, где ће приредити концерте у шест кинеских градова.
o
Фото: Ilustracija

Пут најмногољудније земље на свету са Оркестром СНП -а крећу и диригент Андреа Солинас, гостом из Италије, као и солисткиња, сопран Евгенија Јеремић. За ову изузетну прилику изабран је програм састављен од бисера класичне музике, које чине најпознатије Вердијеве арије, као и дела Штрауса, Чајковског и Калмана.

По речима директора Опере СНП -а Александра Станкова, после дужег времена, Оркестар нашег најстаријег професионалног театра иде на тако дугу и значајну турнеју, будући да је последња таква била у Ираку далеке 1986. године. При томе је Српско народно позориште, како напомиње Станковић, прва оперска кућа из наше земље, која се отвара ка источном тржишту, које интезивно тражи наше уметнике. Маестру Солинасу, пак, чини велику част то што му је поверен задатак да води оркестар на овој турнеји.


Моцарт и „Крос опера”

Међу плановима Опере СНП-а у наредном периоду истиче се сарадња са организацијом “Џи пак” из Бостона, која помаже промовисању младих талената, с којом је најављена копродукција Моцартове опере “Дон Ђовани”.

Такође је још једна копродукција планирана у марту, са губернаторским оркестром Иркутске области из Русије и њиховим хором: са њима се договара извођење Вердијевог “Реквијема” 24. марта. Потом следи реализација пројекта “Крос опера”, који би премијерно требало да буде изведен 8. маја у Модени, 15. маја у Линцу и 21. маја у Новом Саду.


Заједно с невероватним Оркестром Српског народног позоришта покушаћемо на најлепши начин да пренесемо све лепоте музике и културе ових поднебља кроз Вердијев репертоар и бечки валцер. У том смислу, ова улога ми долази као ствар престижа и уз велику одговорност да са публиком у Кини поделимо пасију ка музици, истиче маестро Андреа Солинас.

Наши музичари ће посетити шест градова кинеске провинције Шандонг, с којом Министарство културе и информисања Србије има остварену сарадњу.

Новогодишња турнеја оркестра Опере СНП-а довољно говори о томе колико потенцијала има наш ансамбл, а то су препознали наши пријатељи из Кине. Изузетно смо поносни и радујемо се турнеји, поготово јер наш оркестар на тај начин отвара своја врата не само Европе, већ и читавог света. У односу на квалитет који поседује и сјајне уметнике који чине ансамбл, СНП ће се тек у годинама пред нама мапирати на планетарном пољу и у великом простору који нам се нуди, а за то има има и пуну подршку Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама, напомиње секретар тог секретаријата Драгана Милошевић.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести