ПРЕПУНА СИНАГОГА НА КОНЦЕРТУ АКАДЕМИЈЕ УМЕТНОСТИ У НОВОМ САДУ Обележили пола века постојања (ФОТО, ВИДЕО)

Педесетогодишњицу постојања Академија уметности у Новом Саду обележила је у недељу 21. априла у Синагоги правим концертним празником, који су приредили Симфонијски оркестар АУНС, Мешовити хор и Војвођански мешовити хор, под диригентским вођством Андреја Бурсаћа, као и врсни уметници – њени професори: Небојша Ј. Живковић (ђембе, маримба), Лаура Леваи Аксин (флаута), Роберт Лакатош (виолина), Рита Кинка Радуловић (клавир), Александар Тасић (кларинет), Стефан Миленковић (виолина), и Кемал Гекић (клавир).
w
Фото: Dnevnik.rs

Изузетно интересовање за концерт, за који су недостајале карте, Синагога испуњена многим младим лицима, студентима, али и професорима, и осталом бројном публиком, још су увећали ову прославу златног јубилеја.

На концерту су наступили и солисти Мешовитог хора Академије уметности и Војвођанског мешовитог хора, које су припремили Божидар Црњански и Александар Шварц, били су: Ања Попадић, Снежана Танасковић, Катарина Катанић, Бојан Здравић, Душан Дакић, и Александар Шварц.

Не само међу извођачима, професори Академије уметности у Новом Саду су били и међу композиторима заступљеним на овом концерту. Премијеру у нашој земљи имала је композиција „Овај пољубац за цео свет“ Александре Вребалов, која је за наш лист истакла да је дело компоновано у време када се славила 250 - годишњица Бетовеновог рођења, и, по њеним речима, „инспирисано је његовом Деветом симфонијом и њеном дивном поруком човечанству да су узајамна љубав и солидарност оно што нас чини јаким пред невољама и опресијом. Сам назив дела „Овај пољубац за цео свет“ је директан цитат из Шилерове „Оде радости“, коју пева хор у Деветој симфонији“.

Фото: Dnevnik.rs

На програму концерта су била и дела „Боговима ритма“ и „Илијаш“ Небојше Јована Живковића.  Виолиниста Роберт Лакатош је извео став из Концерта за виолину и оркестар у Д-дуру Чајковског, а Стефан Миленковић „Кармен фантазију“ Сарасатеа, док је флауткисткиња Лаура Леваи Аксин извела Бриљантну фантазију на теме из опере „Кармен“ (Ж. Бизе/Ф. Борн). Један став из Концерта за клавир и оркестар бр. 2 у ц-молу Рахмањинова публика је слушала у извођењу Рите Кинке Радуловић, док је Кемал Гекић извео Бетовенову Хорску фантазију у ц-молу, оп. 80, за клавир, хор и оркестар. Кончертино за кларинет и оркестар у Ес-дуру, К. М. фон Вебера извео је Александар Тасић, такође професор АУНС.            

 Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести