САБОТАЖА КРЕАТИВНОСТИ? Више од 200 музичара позвало на ПРЕСТАНАК УПОТРЕБЕ АИ у музичкој индустрији

ЛОС АНЂЕЛЕС: Више од 200 музичких извођача потписало је отворено писмо Друштва за права уметника са седиштем у Вашингтону, којим се позивају технолошке компаније да престану да користе вештачку интелигенцију (АИ), због забринутости у вези са њеним  утицајем на уметнике и текстописце.
b
Фото: Youtube Printscreen

У писму се упозорава да би нерегулисана употреба вештачке интелигенције у музичкој индустрији могла да ''саботира креативност и поткопа уметнике, текстописце, музичаре и носиоце права'', пренео је АП.

Нека не буде забуне: верујемо да, када се користи одговорно, вештачка интелигенција има огроман потенцијал да унапреди људску креативност и на начин који омогућава развој и раст нових и узбудљивих искустава за љубитеље музике, наводи се у писму и додаје да ''нажалост'' поједине платформе и програмери користе АИ на начин који може бити штетан за уметнике.

У писму се истиче да АИ, када се користи неодговорно, вештачка интелигенција представља огромну претњу способности уметника да заштитите своју приватност, идентитете, музику и средства за живот.

Наводи се да ''неке од највећих и најмоћнијих компанија'' користе рад уметника без њихове дозволе како би се АИ модели обучили за стварање звукова који би ''значајно разводнили хонораре'' који се плаћају уметницима.

Позивају се програмери који раде на АИ, технолошке компаније и дигитални музички сервиси да се обавежу да неће развијати или применити технологију, садржај или алате за генерисање музике који би поткопали или заменили рад људских уметника или текстописаца, или им ускратили правичну надокнаду.

Међу потписницима писма су Кејти Пери, Били Ајлиш, Стиви Вондер, Миранда Ламберт, Зејн Малик, Ноа Кахан, Ники Минаж, Питер Фремптон, Смоки Робинсон, Џеј Болдвин, бенд ''Imagine Dragons'' и други.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести