Сомборске музичке свечаности од 14. до 20. априла

СОМБОР: Сомборске музичке свечаности, седме по реду, биће отворене 14. априла концертом „Плод тишине” у холу Соколског дома, на којем ће наступити кларинетиста Мате Бекавац, Секстет Високе школе за музику из Кронберга и словеначки Мешовити камерни хор „Декор”.
somborske muzicke svecanosti
Фото: Ilustracija

И док ће те вечери на програму углавном бити дела савремених композитора - Петериса Васкса, Ерикса Есенвалдса, Џона Тавенера и Андреја Макора, организатори су најавили да ће 15. априла Секстет из Кронберга, с којим ће као солиста наступити чувена флаутисткиња Ирена Графенауер, у Свечаној сали Градске куће свирати искључиво Моцарта и Чајковског.

Од најављених програма се још издвајају „Вибрирајући чекићи”, где се пијанитскиње Лидија и Сања Бизјак удружују са перкусионистима Милицом Грубишић и Дарком Карлечиком, затим „Наши ствараоци” посвећен композиторима Марку Марићу и Ненаду Марићу - Краљу Чачка, те „Црно-бело огледало”, у којем клавирска дела Бетовена, Шопена и Карола Шимановског изводе гости из Белгије и Пољске - Џоана Трециак и Мариан Собула.

За оне нешто млађе ће, пак, ту бити Дебисијева „Кутија за играчке”.

Како нам је потврдио уметнички директор фестивала Михајло Зурковић, и ове године ће у сомборској Музичкој школи „Петар Коњовић” бити одржани мајсторски курсеви.

Тако ће чувени клавирски педагог Жак Рувије од 10. до 16. априла радити са младим пијанистима, а у плану су и сусрети са америчким вилинистом Вилијемом Хагеном и колумбијским виолончелистом Сантјагом Каноном Валенсијом, члановима Секстет Високе школе за музику из Кронберга.

Фестивал ће 20. априла затворити Бојан Зулфикарпашић и Васил Хаџиманов, један од најтраженијих европских џез-пијанистичких двојаца. На концерту у сомборском Народном позоришту, насловљеном „У рану зору”, они ће изводити махом ауторске композиције, али ће бити ту и познатих дела из модерне и традиционалне музике, наравно у њиховом аранжману.

М. Стајић  

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести