У Новом Саду одмеравање певачких домета

Међународно такмичење соло певача „Вера Ковач Виткаи“ одржаће се 4. пут 11. и 12. новембра у Новом Саду, у свечаној сали Музичке школе „Исидор Бајић“, а ове године надметаће се 57 младих уметника из БиХ, Словеније, Хрватске, Холандије, Мађарске и наше земље.
Finalisti prošlogodišnjeg takmičenja „Vera Kovač Vitkai” Foto: Dnevnik.rs
Фото: Финалисти прошлогодишњег такмичења „Вера Ковач Виткаи” Фото: Дневник.рс

Како је најављено, укупно ће бити 136 учесника, јер ће уз певаче бити 41 професор и 38 корепетитора.Такмичење носи назив велике новосадске уметнице и педагога проф. мр Вере Ковач Виткаи, која је образовала велики број изванредних певача. Вера Ковач Виткаи је почасна чланица жирија и активно учествује у раду такмичења, а организатор је Удружење грађана “ФлориАрт”.

Жири је, иначе, састављен и овог пута од врсних уметника, професора из Мађарске, Словеније и угледних представника музичке културе са наших простора, како истичу организатори овог такмичења. Поред Вере Ковач Виткаи, чланови жирија су проф. др Марија Темеши, сопран, солисткиња Опере у Будимпешти и Сегедину, амбасадорка Мађарске опере, шеф катедре соло - певања на Академији уметности у Сегедину; проф. мр Војислав Спасић, тенор, шеф Катедре соло певања на Филолошко - уметничком факултету у Крагујевцу; проф. Саша Ћано, бас, солиста опере и професор соло певања у Љубљани; проф. др Жељка Милановић, диригенткиња, професорка на Академији уметности у Новом Саду, и Марта Балаж из Новог Сада, сопран, професорка – наставница у МШ „Исидор Бајић“на одсеку соло певања.

Међу циљевима такмичења „Вера Ковач Виткаи“ су антиципација квалитета и промовисање Новог Сада као важног оперског центра, из којег ће се, по речима организатора, изнедрити млади певачи, будући наследници оперског живота града и земље. Јер, у Новом Саду се школује велики број певача, у МШ „Исидор Бајић“ и на Академији уметности, а у Српском народном позоришту се традиција оперске баштине негује веома професионално. Стога су организатори овог такмичења сматрали да управо Нови Сад треба да буде место у којем је “једно соло певачко такмичење међународног карактера у потпуности сврсисходно и потребно”.

„Идеја о оснивању интернационалног такмичења соло певача заснована је на великој музичкој традицији Републике Србије, Војводине и Новог Сада, значајних образовних, културних институција и музичких манифестација међународних вредности. У том контексту треба споменути успешно деловање АУНС, постојање 21 музичке школе широм Покрајине, од којих се у 14 изводи настава соло певања, бројне музичке манифестације светских размера, попут Номуса и друге“, подсећају организатори овог такмичења. „Управо због свега тога, јавила се потреба да Нови Сад у оквиру својих могућности оснује једно такмичење, које ће омогућити да млади музичари, певачи, стекну неопходно специфично искуство „одмеравања снага“ са колегама из земље и иностранства.“

Подршку у организацији овог такмичења пружају професори соло певања: Вера Ковач Виткаи, Милица Стојадиновић, Марта Балаж и Сенка Солдатовић-Недељковић, као и клавирски сарадници МШ „Исидор Бајић“, и солисти Опере СНП-а Виолета Срећковић, Данијела Јовановић и Александар Саша Петровић. Логистичку подршку пружа МШ “Исидор Бајић”, која обезбеђује музичке инструменте и просторије у којима се одржава такмичење. Проглашењем и наступом победника на гала - концерту у недељу 12. новембра, биће завршено 4.Такмичење “Вера Ковач Виткаи”. Гала - концерт ће бити приређен у свечаној сали МШ „Исидор Бајић“, а почеће у 19 часова. Улаз ће бити слободан.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести