У Сплиту комеморација Оливеру Драгојевићу, сахрана у среду

СПЛИТ: Скоро 10 минута трајао је аплауз посвећен Оливеру Драгојевићу, на комеморацији поводом његове смрти у сплитском Хрватском народном казалишту, након чега су окупљени спонтано почели да певају песму “Вјеруј у љубав”.
oliver dragojevic
Фото: Youtube Printscreen

У Хрватској је данас проглашен Дан националног саучешћа поводом смрти Драгојевића, а комеморацији су присуствовали председница Колинда Грабар Китаровић, премијер Андреј Пленковић, министри, културне и јавне личности...

Композитор и певач Златан Стипишић Џибони, један од Драгојевићевих најближих сарадника и пријатеља, поделио је са окупљенима у сплитском ХНК сећање на један догађај од пре две године.  

Зима. Оливерова кућа. Прва врата, први комшија је рибарница. С друге стране једна коноба зове се Рибар и гледам га како веже брод. Зима, страшна бура. Веже се и он и синови. Носи кесу с рибом што су уватили. То је та слика коју желим да поделим са вама. Његово родно место. Кућа, фамилија, његово море. Где је ту музика? Слика је пуна музике. И Стине и Ноктурно и Цесарица и Мој липи анђеле, говорио је плачући Џибони. 

Два брода Хрватске ратне морнарице учествоваће у Сплиту на испраћају Оливера Драгојевића, где ће од гата св. Николе испловити према Велој Луци.

Испраћај посмртих остатака Оливера Драгојевића биће у Сплиту од Риве до Лучке капетаније, гђе ће у 19.50 ковчег бити укрцан у катамаран за Велу Луку на острву Корчули.

Тамо ће у среду у 18 сати на локалном гробљу гробљу св. Рока по локалним обичајима бити обављена сахрана легендарног певача и композитора.

Око 500 бродица с острва Хвара и Виса окупиће се вечерас између луке Хвар и Паклених отока како би одале почаст Драгојевићу, док катамаран с његовим ковчегом буде пловио тим морским подручјем у смеру Веле Луке на Корчули где је одрастао.

Бродице које буду окупљене између луке Хвар и Паклених острва, трубљењем ће одати почаст Драгојевићу док катамаран с његовим ковчегом буде пролазио поред Хвара.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести