Утисци са 12. „To Be Punk” фестивала: Култно име гаранција спектакла

Ово је дефинитивно најбољи “To Be Punk” до сада - генерални је утисак Игора Тодорвића Згроа, програмског уредника Студентског културног центра Нови Сад, организатора дводневног фестивала одржаног прошлог викенда у Хали 6 Новосадског сајма.
COCK SPARRER
Фото: Cock Sparrer, foto: Lea Bodor

- Оцена важи према свим параметрима. Имали смо најразноврснији лајн-ап и све и један бенд је тренутно актуелан, плус Cock Sparrer који је и даље најтраженије и концертно најбоље европско панк име, у шта су се сви који су били на фестивалу и уверили.

Згро каже да свакако треба узети у обзир да Cock Sparrer не иде на класичне турнеје и да многобројни велики градови и центри, са јаком андерграунд сценом широм света, нису имали прилике да их угосте никада. Са друге стране, овај бенд већ трећи пут долази у Србију, а други пут у Нови Сад.

- Очигледно да постоји нека “тајна веза” са Спарерима - не крије задовољство наш саговорник. - Са друге стране, Red Dons, Youth Avoiders, Savage Beat, Line Out на светском нивоу су веома актуелна андерграунд имена, а ту су и домаћи Апсурд или Still Bleeding који су у замаху или регионални Shock Troopers и Курве. Овогодишњи “TBP” угостио је и упорне Никшићане, бенд Punkreas, као и легендарни краљевачки састав из 90-тих - Тотални промашај.


Промена места - пун погодак

У недостатку програмског простора, а због реконструкције Кинеске четврти, испоставило се као сјајна одлука (најпре због временских услова) што је “TBP” премештен из првобитно планираног „ничијег” и руинираног Летњег биоскопа у Халу 6 на Новосадском сајму.

- Ако смо испочетка и били скептични, већ после прве вечери уверили смо се у исправност наше одлуке - каже Згро.


Фото: Red Dons, foto: Lea Bodor

С опаском да култно име гарантује и добру посету и спектакл, Згро се слаже у великој мери:

- Да ли велико име значи и велику посету, посматрано из угла другог дана - да, а из првог дана не... Међутим, прве вечери када је најзвучније име био Тотални промашај, односно Курве и Youth Avoiders, имали смо више публике него рецимо прошле године за оба фестивалска дана заједно - каже Згро.

И за крај, импресије учесника довољно говоре о успешности овогодишњег панк самита у Новом Саду:

Миломир, Still Bleeding: Лепа атмосфера, много људи. Хвала свима који су се потрудили и дошли на сам почетак фестивала да гледају нас, као и остале одличне бендове. Атмосфера и посећеност фестивала била је као на било ком светском фестивалу. Браво TBP! Поносни смо што смо били део свега!

Градски, Курве: Огромно хвала на свему! Хвала на сјајном концерту, прилици за поновно видети све те дивне људе, у том дивном граду. Једва чекамо нову прилику! Пусе и поздрави од Курви!  

Крис, Youth Avoiders: Хвала што сте нас звали да свирамо, било је дивно. Надам се да сте и ви уживали у нашем концерту као и целом фестивалу који је био одличан. Видимо се поново, што пре.

Дерил, Cock Sparrer: Ово је било још једно дивно искуство за нас. Знали смо да у Србији имамо искрене пријатеље. Зато смо и дошли поново у Нови Сад, али нисмо ни слутили да сама атмосфера може да одведе концерт у чист спектакл. Било је фантастично. Близина и присност публике, висина бине, звук, све је било идеално, као на већем клупском концерту. Хвала свима, видимо се поново.

Сава Савић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести