Вече танго музике у новосадској Градској кући

НОВИ САД Вече танго музике приређује ансамбл “Пјацола фајверс” (Piazzolla Fivers) вечерас у 20 часова на концерту у Градској кући. Улаз је слободан.
pjacola fajvers
Фото: Promo

У њихов тренутни репертоар убрајају се највише дела Астора Пјацоле, али, како подсећа организатор овог концерта Музичка омладина Новог Сада, и других нешто мање познатих танго композитора, као и неколико транскрипција и обрада класичних композиција. Избор композиција из овог репертоара биће представљен и на концерту.

Чланови овог ансамбла су: Рената Зима, виолина, (Србија), Лука Ловреновић, хармоника, (Хрватска), Андреас Либмингер, контрабас, (Аустрија), Доминик Царевић – електрична гитара (Хрватска) и Георг Виднер, клавир, (Аустрија).

Петочлани састав “Пјацола фајверс” је настао 2017. спонтаним окупљањем петоро студената Универзитета уметности у Грацу, првобитно као њихова жеља за заједничким музицирањем на часовима камерне музике и из заједничког интересовања за, до тад још њима прилично непознатог, танго репертоара писаног за тај састав. Како је реч о веома шареноликом споју инструмената (хармоника, виолина, клавир, контрабас и ел. гитара), познатом као „ квинтет у оригиналном Пјацола саставу“ у каквом је и сам композитор својевремено свирао и за који је написао највећи број својих композиција, било је врло лако пронаћи инспирацију и вољу да се овај ансамбл одржи и ван граница похађања обавезног предмета на факултету, наводе у Музичкој омладини Новог Сада.

Иза себе имају већ велики број наступа и пројеката у Аустрији, како у оквиру Универзитета, тако и ван њега. Издваја се учешће на танго радионици у Грацу у априлу 2018, где су „Пјацола фајверс”“ имали прилику да раде са еминентим танго уметницима из Аргентине. Од неколико ансамбала баш они су били изабрани да наступају на завршном концерту. У фебруару их је Универзитет одабрао да за њихов званичан ЦД сниме познату Пјацолину нумеру „Адиос Нонино“.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести