Архитектура првенствено окренута корисницима

Музеј савремене уметности Војводине у оквиру програма посвећеног архитектонском стваралаштву првенствено домаћих аутора представиће на ретроспективној изложби, која се отвара данас у 13 часова, рад архитеката Дарка (1940-2017) и Миленије Марушић чија су дела последњих педесетак година на посебан начин обележила архитектонску сцену у Србији.
с
Фото: Dnevnik.rs

После Београда, Ваљева и Зрењанина и новосадска публика ће бити у прилици да види сва она дела која је током дугог низа година пројектовао брачни и стваралачки пар Марушић. Изложба се реализује у сарадњи са Департманом за архитектуру и урбанизам и Друштвом архитеката Новог Сада (ДаНС).

На изложби, чији је кустос Владимир Митровић, ће бити приказана њихова дела у  хронолошком следу, од времена позне модерне из првих година седме деценије 20.века и јужних делова блокова 61 и 62 на Новом Београду (са М. Миодраговићем), затим наступајућег постмодерног времена крајем седме деценије и насеља Церак Виногради (са Н. Боровницом), као и групације породичних кућа „Цвећара” (са Ж. Гашпаровићем) у Београду, с почетка деведесетих, до првих деценија овог века и времена неомодерне, у коме су реализована два булеварска стамбено-пословна објекта у Новом Саду и Београду, затим објекат банке у Новом Саду и вртић „Плава птица” у насељу Церак Виногради у Београду (2011).

Представљајући стваралаштво Дарка и Миленије Марушић архитекта Милан Максимовић указује да су они посебну пажњу поклањали архитектури која је првенствено окренута кориснику и његовим потребама, што се посебно огледа у стамбеној архитектури и пажљивом обликовању животног простора – од најширег урбанистичког концепта стамбеног насеља, до организације стана и решења фасадних детаља. Он истиче њихову наглашену посвећеност архитектури од најширег погледа у контексту њене друштвене улоге, учешћа на архитектонским конкурсима, манифестацијама и изложбама, до решавања најмањих детаља при реализацији објеката, као и праћењу сопственог стваралаштва у животу након изградње.

За заједнички рад добили су највиша друштвена и професионалана признања и награде, од којих се истичу награде Града Београда – Октобарска (1981) и Априлска (2012), као и Велика награда Савеза архитеката Србије за целокупно стваралаштво (1993).

Н. П.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести