ДАНИ ЕРМИТАЖА ПРВИ ПУТ У БЕОГРАДУ: Изложбе, балет, пројекције филмова, концерт

БЕОГРАД: Београд ће по први пут бити домаћин Дана Ермитажа у Србији, манифестације од међународног културног значаја, коју од 24. до 29. октобра организују Ермитаж, један од највећих музеја на свету, Министарство културе Србије и компанија "Гаспром њефт", најавили су организатори.
e
Фото: Pixabay.com

У сарадњи са Народним музејом Србије, Ермитаж ће истовремено отворити две изложбе: "Невидљива уметност" и "Царски порцелан". Инклузивни пројекат "Невидљива уметност" пружиће посетиоцима прилику да буквално дотакну историју: да додирну древне фреске, старинске ћилиме и тактилне макете других дела из колекције Ермитажа.

Изложба "Царски порцелан" повезаће историју династије Романов и реплике дворских сервиса за ручавање који су били у употреби на свечаним вечерама и породичним прославама руских монарха. Обе изложбе у Народном музеју Србије биће отворене за публику од 24. октобра до 24. новембра 2023. године. Маја Гојковић, потпредседница Владе, министарка културе Републике Србије изразила је задовољство што се први Дани Ермитажа организују у Србији.

"То представља признање за нашу културу и потврду да као држава завређујемо значајно место на међународној уметничкој сцени. Кроз историју смо показали да као народ умемо да чувамо своју традицију али и да поштујемо различитост. Култура нам помаже да се боље упознамо и повежемо са другим народима како бисмо наставили да негујемо културно благо које имамо, а упоредо развијали савремено стваралаштво за будуће нараштаје.

То потврђујемо и као домаћини ове важне манифестације која ће посетиоцима наших најзначајнијих установа културе у Београду и Новом Саду приближити богатство Ермитажа и руску уметност" поручила је Гојковић и додала да ће Дани Ермитажа премијерно домаћој публици представити део импресивног опуса једног од најпознатијих уметничких и културно - историјских музеја на свету. Гојковић наглашава да ће публика током манифестације имати прилику да упозна и руско филмско стваралаштво, оперу, археологију и чувени Балет Јакобсон из Санкт Петербурга.

Фото: Pixabay.com

"Уз квалитетан програм, Дани Ермитажа су и прилика за наше уметнике да размене искуства, прошире видике и изнедре нове идеје којима ће обогатити културну позорницу Србије. Уз добродошлицу драгим гостима из руских установа културе, надам се да ће манифестација прерасти у традицију на радост свих уметника и поклоника уметности" казала је Гојковић. Поводом овогодишњег обележавања 100-годишњице српског балета, санктпетербуршки Балет Јакобсон извешће најбоља дела из свог репертоара у Народном позоришту у Београду 24. и 25. октобра.

На истој сцени, 28. октобра биће одржан концерт познатог руског баритона, народног уметника Русије Василија Герела. У Југословенској кинотеци одржаће се премијерне пројекције српских филмова "Императорке" и "Петар I - последњи цар и први император", које ће представити партнер манифестације "Пријатељи Санкт Петербурга".

Фото: Pixabay.com

Посетиоце Дана Ермитажа очекују и мастер класе, семинари и округли столови. Директор Ермитажа Михаил Пиотровски одржаће 25. октобра јавно предавање "Петербуршки мостови културе" на Универзитету у Београду. Поред тога, у оквиру Дана Ермитажа у Београду и Новом Саду биће одржана руско-српска научна археолошка конференција. Пиотровски каже да је Србија прва земља у Југоисточној Европи у којој Ермитаж покреће свеобухватан програм свог присуства. "Дани Ермитажа су само почетак дугорочног деловања нашег музеја у региону.

У сложеној међународној ситуацији, формат Дана Ермитажа омогућава нам да наставимо пуноправни културни дијалог између пријатељских земаља и размењујемо научна искуства и нова открића у области науке и уметности. Правимо први и веома важан корак у развоју наших пројеката у Србији" каже Пиотровски.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести