Дела Поповића, Лубарде, Коњовића... за 10,4 милиона динара

БЕОГРАД: Из стечаја Југоекспорт система и корпорације за 10,4 милиона динара понуђено је на продају у пакету 148 артефаката међу којима су дела славних сликара Поповића, Лубарде, Коњовића, објавила је данас Агенција за лиценцирање стечајних управника.
umetnost cetkice
Фото: pixabay.com

Понуђену уметничку збирку Југоекспорта чине 124 ликовна дела и 24 дела примењене уметности.

Међу бројним познатим уметницима који су према огласу аутори дела понуђених на продају су Петар Лубарда, Мића Поповић, Милан Коњовић, Лазар Возаревић, Мило Милуновић, Пеђа Милосављевић, Зора Петровић, Емир Драгуљ, Александар Дероко и Ана Капор.

Никола Кусовац, некадашњи кустос Народног музеја за Танјуг каже да је оглашена цена за дела великана српског сликарства практично поклон.

"Само једно дело Поповића, Лубарде, Милуновића, Коњовића премашује наведену збирну цену за дела из стечаја Југоекспорта. Једино ако је реч о графикама славних сликара, али и тада је цена тржишно нереална", казао је Кусовац.

Према његовим речима, некадашји директор Југоекспорта Раде Кушић поклонио је ремек дело Петра Лубарде "Сумрак Ловћена" Музеју града Београда.

"Као кустос Народног музеја у Београду прошао сам кроз уметничку колекцију Југоекспорта и уверио се да је вредна. Можда је овај оглас мамац за колекционаре... Можда је реч о мање вредним делима славних уметника, али све и да је тако цена је и даље симболична", сматра Кусовац.

Јавно надметање за 148 уметничка дела у власништву Југоекспорт система у стечају заказано је за 18. мај.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести