ЕГИПАТ У ЕЂШЕГУ Репродукција чувеног египатског папируса изложена у Београду, после тога долази у Нови Сад

Репродукција древног египатског рукописа "Анијев папирус - излазак душе на светлост дана" изложена је од вечерас до 11. фебруара у просторијама Културног удружења Нова акропола, у Бранковој улици 24.
r
Фото: pixabay.com

Изложба је отворена стручним вођењем представнице Нове АкрополеТијане Репајић, а посетиоци су могли да виде изложену копију папируса из 13. века п.н.е. која је штампана на платну дужине 37 метара. Спис описује пут којим писар Ани пролази након смрти и део је староегипатских текстова познатих као "Египатска књига мртвих", а репродукција "Анијевог папируса" је резултат вишегодишњег рада истраживача Нове Акрополе из неколико земаља. Папирус ширине 45 центиметара, поред текста писаног хијероглифима, доноси и бројне слике људи, животиња и симболе, уз богатство детаља.

Из Нове Акрополе су у најави изложбе навели да она пружа ретку прилику да се види текст у целости, што није могуће ни у Британском музеју, где се чува оригинал. Портпарол Нове Акрополе Марко Чумић рекао је Таnнугу да назив "Египатска књига мртвих" потиче из 19. века, али да је прецизнији превод назива списа "Излазак душе на светлост дана".

"На целом папирусу је приказ пута душе кроз загробни живот, цео текст је у моралном кључу и говори о вредностима које човек треба да живи током живота. Има јасан моралан кључ коме се и данас можемо приближити", рекао је Чумић. Чумић је најавио да ће репродукција бити изложена од 21. до 25. марта у Културном центру Егшег у Новом Саду.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести