Габриелу Глиду награда за најбољу изложбу

НОВИ САД: Вајару Габриелу Глиду припала је “Политикина” награда за најбољу изложбу у протеклој години, једно од наших најпрестижнијих признања из области визуелних уметности.
gabriel glid
Фото: Youtube Printscreen

Ову одлуку је већином гласова донео жири у саставу: историчари уметности Саша Јањић, Љиљана Ћинкул, Гордана Добрић, Уна Поповић и Марија Ђорђевић, уредница “Културног додатка” листа ”Политика”. Глидова изложба “Виђено и невиђено” (Seen and Not Seen) одржана током октобра и новембра прошле годне у Галерији савремене ликовне уметности у Нишу, у просторијама Официрског дома, издвојила се у веома јакој конкуренцији. Београдски уметник је на овој изложби представио радове који су комбинација традиционалних материјала попут дрвета и камена с „модернијим”, као што су сунђер, гума и силикон, и поступака. Поставку су чиниле и графике из циклуса “Ћилими” изведене у техникама ситоштампе и принта које почивају на мултипликацији и “преради” познатих мотива народне радиности. Глидове скулптуре подразумевају основне геометријске облике- коцку, ваљак, квадрат и даљом разрадом уметник их доводи до нових нивоа значења и тумачења.

Још од самих почетака, уметнички опус Габриела Глида, као представника нове београдске скулптуре, дубоко задире у примену нових материјала и технологија у домену скулптуре, њено редефинисање и превођење у савремени језик који комуницира са новом реалношћу. Једна од главних карактеристика његовог рада јесте и константно преиспитивање различитих модела репрезентације, као и критички дискурс наспрам визуелне стварности и света у коме живимо, наводи се у образложењу жирија.

Како се додаје, изложба је објединила и заокружила његово бављење скулптуром, која почива на минималистичком приступу и минуциозној реализацији традиционалних и нових материјала.

Глид у изјави за “Политику” каже да уметност не третира као такмичење, али да свакако признања и награде пријају истрајности и упорности свих оних који се баве овим послом и животом у средини где је рад у култури све мање битан.

Габриел Глид ( Београд, 1966) је дипломирао и магистрирао на Факултету ликовних уметности у Београду у коласи професора Николе Јанковића, где је сада ванредни професор на предмету вајање и цртање. До сада је реализовао 20 самосталних и излагао на стотинак колективних изложби.

Самосталне изложбе Јармиле Вешовић, Драгане Илић, Дејане Вучићевић, Габриела Глида, Гордане Каљаловић Одановић, Душице Дражић и Вима Јансена, Иване Ивковић, Бранимира Карановића,  Радомира Кнежевића и Јелене Трпковић ушле су у ужи избор за Политикину награду за 2018. годину.

Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести