Галерији Матице српске награда Националног комитета ИКОМ-а: Признање Музеј за 10

На свечаној скупштини Националног комитета ИКОМ Србија, у атријуму Народног музеја у Београду, додељене су годишње награде за изузетне резултате у развоју културе Србије у 2019. Галерија Матице српске добила је признање Музеј за 10 за посебно залагање и доприносе током манифестације Музеји за 10 прошле године.
gms
Фото: Приватна архива

У складу са прошлогодишњом темом манифестације Музеји као средишта културе: будућност традиције, у Галерији Матице српске је био реализован богат програм - предавања, кустоска вођења, као и изложбе Ђура Јакшић. Између мита и стварности у Галерији, Сава Шумановић и тајна под куполом у Паризу и Европски феномени у колекцији ГМС у Рашкој, којим су желели да укажу на нову улогу музеја као активних учесника у друштвеним заједницама, да позиционирају своје место као једног од значајних стецишта културе и постану простор у којем се спајају креативност и знање и отвара простор за несметану комуникацију и размену идеја са посетиоцима.

У амбасади Аустрије у Београду Споразум о наставку сарадње између Галерије Матице српске и Аустријског културног форума Београд потписали су др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС, и Адријан Фајкс, директор Аустријског културног форума, у присуству Николауса Лутеротија, амбасадора Аустрије у Србије. Захваљујући подршци Аустријског културног форума Галерија је остварила успешну сардњу са Уметничко-историјским музејем у Бечу и остварила размену стручњака у области музејске едукације, као и у области конзервације и рестаурације. Овим споразумом и међусобном подршком, идеја је да се настави заједнички рад на савременим и иновативним међународним пројектима, као и да се подстакне истраживање и сагледавање веза између аустријске и српске уметности и културе.

Н. П.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести