ИНТЕРКУЛТУРАЛНИ ДИЈАЛОГ У КЦВ „МИЛОШ ЦРЊАНСКИ” Сусрет са уметником Дамиром Златаном Фрајем

У оквиру пројектног циклуса “Интеркултурални дијалози – О уметности и интеркултуралности” (2024), гост Културног центра Војводине „Милош Црњански” вечерас у 20 часова биће хрватски уметник Дамир Златар Фрај. Ауторка пројекта и модераторка разговора је Александра Ђурић Боснић.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Дамир Златар Фрај (Загреб, 1954) је позоришни и оперски редитељ, кореограф, сценограф, костимограф, драмски и прозни писац...

- Његово вансеријско стваралаштво оставило је дубок траг на културној мапи готово свих простора бивше Југославије и Италије на којима је радио, почевши од своје домовине, преко Словеније, у којој се уметнички формирао и 1986. године основао чувено позориште, љубљанску „Кореодраму”. Визионарски, оснива 2000. године и Међународни фестивал камерног театра „Златни лав” у Умагу, који сваке године, под другим слоганом, окупља уметнике из земаља средишње и јужне Европе - подсећају у КЦВ “Милош Црњански”.

Добитник је највиших награда и признања, међу којима се истичу: одликовање председника Републике Хрватске за допринос у култури Ред Данице хрватске с ликом Марка Марулића, Марулова награда, три Награде хрватског глумишта, Прешернова, Жупанчичева, Награда града Љубљане и Борштникова награда, коју добија у више наврата. Написао је романе „Кристални кардинал” (2014), „Stanzia Grande” (2016), „Истарска леди Макбет” (2020) и „Мама Медеја” (2022).

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести