Изложба Горана Деспотовског у Малом ликовном салону

НОВИ САД: У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, Булевар Михајла Пупина 9, отворена је изложба Горана Деспотовског, редовног професора сликарства на Академији уметности у Новом Саду.
i
Фото: Ilustracija

Изложене су слике из серије 41настале у августу 2016. По речима критичара Саве Степанова досадашње сликарско искуство Горана Деспотовског подразумева широк дијапазон схватања слике и њене пластичке конституције – од класичне слике-мотива, преко слика-инсталација, до минималистичких једноставних монохромих површина и најновијих структура. Овај уметник перманентно трага за остварењем слике као творевине која поседује властиту пластичку аутономију и засебно филозофско-поетско дејство.

При свему томе слике/сликарство/визуелне структуре Деспотовског су вечито засноване на рационализму, геометријском складу и конструкцији, на формалној чистоти и једноставности. Ради се о својеврсној естетици која не подразумева само трагање за лепим, него је усмерена ка остваривању сувереног, медијски „чистог“ дела и његовог смисла. Представљајући стваралаштво Деспотовског Степанов указује да у његовим радовима доминира чудесан однос разума и осећајности, што је посебан квалитет, јер, у глобално умреженом електронском визуелном систему ове слике се разликују својом промишљеношћу и засебном емоционалношћу. У овим радовима аутор испољава своју способност да оствари сензибилизиране призоре, да их обележи сопственом осећајношћу и – људскошћу. А то је изузетно важно, поготово у актуелном тренутку када се у уметности, баш као и у нашем свакодневљу, све агресивније намеће дух неемоционалности, отуђености и угрожености…

Горан Деспотовски (1972) дипломирао је на Вишој школи ликовних и примењених уметности у Београду (1995); на Академији уметности у Новом Саду завршио је основне академске (1999) и магистарске студије сликарства (2003) и стекао звање доктора ликовне уметности (2018). Председник је Савеза удружења ликовних уметника Војводине од 2017. Излагао је на педесет и осам самосталних и на више колективних изложби у земљи и иностранству. Вишеструко је награђиван из области ликовних уметности.

Изложба је отворена до 4. јуна.

Н. П.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести