ИЗЛОЖБА МАРИЈЕ ЕРДЕЉИ у простору ОПЕНС-а Нада је у фотографији

У простору ОПЕНС-а (Булевар деспота Стефана 5) вечерас у 19 часова биће отворена поставка радова Марије Ердељи “Нада је у фотографији”.
а
Фото: Промо

Изложба је посвећена особама са инвалидитетом, које се свакодневно сусрећу са различитим баријерама, али и неетичким представљањем у медијима. Таблоидне и сензационалис- тичке објаве могу да иницирају сурове коментаре и реакције повећавајући праг толеранције на агресивну терминологију, што може довести и до насилног понашања у пракси.

Пред посетиоцима ће бити фотографије на којима су приказане особе са инвалидитетом у реалним ситуацијама, пред видљивим проблемима. Циљ овог пројекта је развој критичког мишљења и подстицање медија да о осо- бама са инвалидитетом извештавају као о равноправним члановима друштва.

Осим изложбе као визуелне едукације, за сутра у 17 часова у простору ДНВ-УНС (Булевар Михајла Пупина 6/III) планирана је и стручна радионица на којој ће се анализирати примери лоше праксе – кршења професионалних и етичких стандарда, као и примери добре праксе и њени позитивни ефекти. Циљ је да се дефинишу проблеми, пружи разноврсност извора информација и развију знања за производњу недостајућих садржаја на ове теме, које су у јавном интересу.

Фото: Марија Ердељи

– Критичким освртом на друштвене појаве и норме, као и преиспитивањем слике друштвене реалности у којој се налазимо такође се свакодневно сусрећемо са разним баријерама и предрасудама. Управо из тог разлога фотографија као савремени медиј је ту да нам укаже на значај ове теме. Особе са инвалидитетом се свакодневно сусрећу са многобројним баријерама и предрасудама. Кроз овакву врсту пројекта и фотографије желимо да укажемо на важност њиховог равноправног учешће у друштву, да и они постоје и имају исте потребе и активности. Инвалидитет није индивидуално питање појединца, већ углавном свих нас и целокупног друштва – порука је ауторке..

Марија Ердељи је мастер ликовна уметница из области фотографије. Ради као фотографкиња у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе, а као фоторепортерка сарађивала је са великим бројем домаћих и страних медија. Са својим радовима учествовала је на око 60 групних и 10 самосталних изложби у земљи и иностранству и добитница је великог броја награда и признања.  

М. С.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести