Изложба Милоша Вујановића у Галерији матице српске

Милош Вујановић, професор Академије уметности у Новом Саду изложбом под називом “(О)гледање”, у петак у 20 часова у Галерији Матице српске, представља практични део свог докторског рада.
ф
Фото: Илустрација

Изложба је део серије “Традиција и савремено стваралаштво” којом Галерија Матице српске своју основну делатност – прикупљање, проучавање, заштита и презентација артефаката националне ликовне уметности новијег доба – преплиће са савременим стваралаштвом и актуелним уметничким праксама.

Као полазну тачку Вујановић је изабрао је дело сликара Богдана Шупута (1914 - 1942) Кафана у Паризу из 1939. која се налази у новој сталној поставци српске уметности ХХ века Галерије Матице српске. У дијалогу са Шупутовом сликом овај уметник је створио један број дела, док су остала настала као резултат његових размишљања о визуелности, визибилности ликовних форми и истраживању проблема перцепције и рецепције. Вујановић обавља истраживања у различитим медијима савремене уметничке праксе (видео, сликарство, цртеж, скулптура и др.) којима се постављају питања али и померају границе видљивог. Архетипске слике, симболи и огледалски одрази његовог рада, у интеракцији с публиком доносе нова/могућа читања савремених уметничких феномена - наводи се у најави изложбе.

Галерија Матице српске овом изложбом проширује своју досадашњу сарадњу с Академијом уметности у Новом Саду указујући професорима на колекцију Галерије као потенцијални темељ уметничких промишљања и савременог стваралаштва, али и подстичући студенте и младе ствараоце да остваре дијалог с наслеђем, установама културе и њиховим колекцијама.

Шупутова слика Кафана у Паризу, настала услед уметникове фасцинације ноћним животом француске престонице и музиком yеза, која је била инспирација Вујановићу, повезује његову изложбу са манифестацијом Месец франкофоније када се ГМС бави утицајем француске културе на српску уметничку сцену и организује предавања на ову тему. На вечерашњем отварању изложбе уз аутора говориће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС и мр Данило Вуксановић, уредник едиције ”Традиција и савремено стваралаштво”.

Н. П.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести