Изложба накита за Дан Музеја примењене уметности

БЕОГРАД: Музеј примењене уметности обележава свој Дан - 6. новембар - отварањем репрезентативне изложбе из музејских колекција - "Класично и симболично, прстење и минђуше од антике до средњег века", ауторке Миле Гајић, вишег кустоса МПУ.
nakit, pixabay
Фото: Pixabay.com, ilustracija

Ауторка се определила за приказивање најпопуларнијих и најзаступљенијих форми накита - прстења и минђуша из античког периода и доба српског средњег века па ће посетиоци имати прилику да виде 95 предмета из Збирке метала и накита Музеја примењене уметности, као и 10 драгоцених предмета из колекције Историјског музеја Србије.

Изложба и пратећи студијски каталог имају за циљ да укажу на порекло и развој класичних форми прстења и наушница, на слојевит свет њихових симбола и улога, блискост тема и нову интерпретацију мотива и идеја антике на српском средњовековном накиту. 

На овај начин, предмети из различитих историјских епоха сагледавају се као јединствена целина, унутар које се јасно могу уочити оригинални домети старог српског златарства. 

Љубитељи накита имају јединствену прилику да на једном месту виде позната и непозната ремек-дела, као што су златан прстен критско-микенске културе настао око 1400. године пре нове ере, римске геме старе 2000 година, византијски печатни прстен из 6-7 века, витешко и стреличарско прстење из 14. и 15. века, сребрно средњовековно прстење из Новог Брда са античким гемама, лунуласте минђуше класичне Грчке из 4. века пре нове ере, римске, ранословенске и средњовековне наушнице. 

Предмети, који ће на овој изложби бити представљени јавности, илуструју специфичан сегмент српског културног наслеђа који сведочи о вишевековној традицији израде и ношења накита на овом поднебљу, преплитању различитих уметничких утицаја и њиховом аутентичном стапању у доба српске средњовековне државе, када је класично органски живело у савременом, а симболично било начин мишљења и живљења.

Поводом Дана музеја и одржавања изложбе "Класично и симболично-прстење и минђуше од антике до средњег века из колекције Музеја примењене уметности", у Дигиталној библиотеци музеја формирана је колекција "Накит и метал". 

Колекција обухвата осам публикација, које је Музеј примењене уметности објавио од 1969. до 2005. године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести