Изложба „Тихи вулкан Балкана“ Ивана Грачнера у Београду

БЕОГРАД: Самостална изложба скулптура и објеката Ивана Грачнера "Тихи вулкан Балкана" биће отворена 13. јануара у 19 часова у простору BW Experience (галерија Прогрес) у сарадњи са Галеријом ШТАБ.
beograd pixabay
Фото: pixabay.com

Београдска публика имаће прилику да види скулптуре и објекте настале од 2015. године до данас, а специјални гост на отварању изложбе биће Теодор Лоренчич, последњи песник Југославије, који ће рецитовати стихове из својих песама.

Историчарка уметности Ксенија Маринковић, говорећи о делу Ивана Грачнара истакла је да оно спаја "аутентичан словенски архетип са естетиком универзалног језика савремене уметности."

"У његовом раду препознајем резон поднебља које кроз борбу проналази меру и равнотежу и остварује декадентну елеганцију. При обради дрвета труди се да поштује природу, да својим наумом не поремети органску структуру. Због тога његове скулптуре делују витално и пулсирају животом. Грачнер користи аутохтоне врсте дрвета и тиме продубљује симболички значај везе са локалним простором", објашњава Маринковићева.

Дрво и метал, топли и хладни материјал, присутни су двоструко у уметниковим делима, а на овој изложби присутне су скулптуре из различитих фаза стваралаштва.

"Тихи вулкан Балкана" ће трајати до 27. јануара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести