МИНИСТАРКА КУЛТУРЕ МАЈА ГОЈКОВИЋ ПОСЕТИЛА ТЕМЕРИН Још 25 милиона за обнову Каштела

Потпредседница Владе обишла је јуче дворац „Каштел“ у Темерину, за чију реконструкцију је средства определило Министарство културе. „Рестаурација дворца ‘Каштел’ је изузетно важна.
а
Фото: Министарство културе

Ушао је у избор експерата који су 2022. године посетили све дворце, виле и летњиковце које поседујемо на територији Републике Србије и за реконструкцију изабрали десет.

Каштел је захтевао интервенцију одмах и треба га превести у намену која ће бити задовољавајућа за културне потребе и развој Темерина, с обзиром на то да има велики туристички потенцијал и културно-историјску вредност“, указала је Маја Гојковић.

Радови на предњој страни фасаде коштали 20 милиона динара

Министарство културе је, како је истакнуто, у оквиру прве фазе уложило 20 милиона динара за радове на предњој страни фасаде, која је завршена, док је у 2024. години планирано додатних 25 милиона динара. „На овогодишњем конкурсу Министарства културе општина Темерин је такође конкурисала за пројекат који се односи на културно наслеђе, а ја сам им донела добре вести - да је Министарство културе издвојило 25 милиона динара за наставак радова и задњу фасаду дворца“, прецизирала је министарка културе, најавивши да ће Министарство, по потреби, обезбедити и додатна средства, јер је за старе објекте од историјске вредности, којима се враћа изворни изглед, неопходно водити рачуна о сваком детаљу

Председник темеринске општине Младен Зец истакао је да са Министарством културе сарађују од 2021, када је општина први пут аплицирала и добила средства за три пројекта: за пројектно-техничку документацију за нову културну станицу у Бачком Јарку, културну станицу у Сиригу и средства за реконструкцију Месне заједнице у Бачком Јарку, која је комплетно завршена. Зец је истакао да је помоћ Министарства културе значајна с обзиром на то да средства за озбиљну реконструкцију или нове објекте културе нису мала.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести