Министарство: Излагање музејских предмета у складу с праксом

БЕОГРАД: Уступање музејских предмета на привремено коришћење државним органима и посебним организацијама пракса је која се спроводи од Другог светског рата код нас и у другим државама, речено је агенцији Танјуг у Министарству културе и информисања.
narodni muzej, Narodni muzej/Luka Banda
Фото: Народни музеј/Лука Банда

Како је наведено, уступање музејских предмета за излагање на местима у којима се одржавају репрезентативни догађаји, пријеми страних и високих делегација од значаја за државу, је пракса представљања културног наслеђа једне земље.

Поводом навода у појединим медијима везано за позајмљивање уметничких дела државним институцијама, Министарство је указало да се "културно добро, у складу са законом, може позајмити за излагање у случају да су испуњени сви прописани услови које издаје служба заштите, у овом случају музеји".

Из Министарства су додали да "то подразумева да су надлежни конзерватори прегледали дело и простор у коме ће оно бити изложено, да су издали услове за њихово чување и коришћење".

Музеји у складу са важећим прописима, приликом уступања музејских предмета закључују уговоре о привременом уступању којима су регулисана права и обавезе обе стране, као и услови чувања и излагања и обавезно осигурање, навели су из Министарства.

Како је речено, одлуку да ли ће неко дело бити позајмљено заједнички доносе надлежни кустос, конзерватор, стручно веће и директор музеја.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести