Мира Бањац лауреат Велике повеље Бранковог кола

Легенда српског глумишта Мира Бањац овогодишњи је лауреат „Велике повеље Бранковога кола“.
д
Фото: Приватна архива

Ово престижно признање, поред осталога, Бранково коло додељује признатим уметницима „за надахнути допринос лепоти поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића“. 

Како се наводи у образложењу жирија, који су творили Ненад Грујичић, Весна Чипчић и Милан Плетел, Бранково коло већ пола века радосно сарађује с Миром Бањац, која је увек показивала високи професионализам и велику љубав према наступима на Стражилову и у Сремским Карловцима: „Бранкову поезију говорила је са сестринском сремском љубављу доживљавајући његове стихове као своје: Ој, Карловци, место моје драго/ кô детенце дошао сам амо.../ Дође тиче па се ту навиче. А волела је и умела често да  говори на Бранковом колу, на Стражилову најпре, поему Војводина Мике Антића. Кад Мира Бањац то чини, песник и публика не брину: уметничке слике и звуци лепе се за вечност”.

„Велика повеља Бранковога кола“ биће Мири Бањац уручена 9. септембра, на Свечаном отварању 51. издања манифестације. Иначе, међу досадашњим лауреатима овог признања налазе се и академик Владета Јеротић, Михаило Миша Јанкетић, Вера Ковач Виткаи, академик Матија Бећковић, Светлана Бојковић...

М. С.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести