МОНУМЕНТАЛНА СКУЛПТУРА ОТКРИВЕНА У ЧАЧКУ Остварена жеља Олге Јеврић, прве жене вајарке у САНУ

ЧАЧАК: На Градском бедему поред Западне Мораве, напосредно поред моста Младости у оквиру пројекта „Престоница културе Србије - Чачак 2023 - Чачанска родна”, откривена је монументална скулптура Олге Јеврић, под називом „Распон у тензији”.
а
Фото: РИНА

Олга Јеврић рођена је 1922. године у Београду у угледној породици. Завршила је одсек за клавир Музичке академије 1946, а две године касније и вајарски одсек Академије ликовних уметности. Била је прва жена вајарка академик и од 1983. године редовни члан САНУ. Опус Олге Јеврић спада у врхунске домете наше и европске модерне уметности друге половине 20. века, њени за то време веома иновативни радови са новим материјалима, апстрактном формом створиле су ново поглавље југословенске скулптуре.

- Сви знамо колики је Олгин значај за нашу историју уметности и културу, али није имала задовољство да за свог живота реализује своје скулпторске идеје у форматима у каквим је она то замишљала. То је у оно време било тешко, готово неизводиво. Тако је она често знала да каже да ће се њен опус завршити у димензијама њене шаке. То је једна изјава која интересантно звучи али је и истинита. Према томе је овај данашњи догађај велик не само за Чачак, већ и за целокупну српску културу и српску историју уметности. Олга Јеврић је добила прилику да у димензијама једног урбаног простора види реализацију једне од својих скулптура - казао је др Јеша Денегри приликом откривања скулптуре.

Фото: РИНА

- Дошла је ситуација да је Чачак постао престоница културе Србије, дошла је ситуација да се и финансије другачије одвијају, тако да смо успели да овај значајан пројекат, који је значајан и у том погледу што се одужујемо и као земља Олги Јеврић која није уметник локалног, српског карактера већ заиста светског калибра, вајар који је ушао у антологије светске уметности - казао је Љубиша Симовић, аутор пројекта постављања скултпуре.

Уметничка саветница Галерије „Надежда Петровић” и кустос пројекта, Јулка Маринковић значај псотављања овако монументалног пројекта види пре свега у пружању прилике најмлађим нараштајима града на Морави да одрастају уз и са уметношћу.

РИНА

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести