Музеји Србије: Слободан улаз у преко 90 установа културе

Манифестација “Музеји Србије, десет дана од 10 до 10”, биће одржана 11. до 20. маја, у преко 90 музеја и установа културе у Србији, на више од 110 локација, које ће бесплатно отворити врата публици од 10 до 22 сата, најављено је на конференцији за новинаре у Музеју Војводине.
Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10
Фото: Музеји Србије, десет дана од 10 до 10

Ову манифестацију су 2015. покренули директори националних музеја, с идејом да кроз заједнички рад укажу на богатство и вредности које се чувају у установама културе у Србији, и да десетодневном акцијом своје садржаје и програме и све оно што музеји представљају, приближе посетиоцима.

„Јако ми је драго што је ова манифестација коју је Организациони одбор покренуо пре три године, трећи пут заредом пред публиком у читавој Србији и што и ове године имамо прави празник музеја и праве мајске свечаности у музејском свету“,  истакла је Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, подсећајући да је манифестација покренута да би се показало колико се богатство крије у музејским установама, квалитетни музејски предмети, програми и садржаји.

„Датум одржавања манифестације је, одабран јер обухвата и Међународни дан музеја (18. мај) и Европску ноћ музеја (20. мај), које ће током манифестације бити посебно обележени. Траје десет дана, јер њени покретачи сматрају да музеји заслужују много више од једног дана и ноћи, и да треба публици пружити прилику десет дана да обиђу, оду у друге градове и виде шта то они могу да понуде кроз музеје“, објаснила је Тијана Палковљевић Бугарски.
 

Она је додала да се манифестација одвија у 90 институција, у 40 градова, и на око 120 локација, и да су те бројке сваке године све веће. Централна тема манифестације“Музеј у гостима“, је, како је најавила Тијана Палковљевић Бугарски, одабрана да би се подстакла музејска сарадња, а оно што је добијено као резултат, јесте велики број музеја који гостују у другим установама.
 

У Новом Саду ће се од 11. до 20. маја свакодневно у музејима, галеријама, архивима и заводима, одвијати различити програми:изложбе, предавања, стручна и кустоска тумачења, пројекције филмова, концерти, радионице за децу и др. За Европску Ноћ музеја, 20. маја, музеји у Новом Саду ће радити до поноћи.

Награде најбољима и десетке музејима

У оквиру ове манифестације, биће обележен Дан музеја 18.маја, и тог дана ће бити додељене награде најбољим музејским стручњацима, изложбама публикацијама, пројектима. Такође ће и Организациони одбор ове манифестације доделити своју награду “Музеј за 10”, а, на основу прошлогодишњег искуства и резултата, добиће их десет музеја који су се показали најбољим у оквиру претходне манифестације. 

У манифестацији у Новом Саду учествују: Музеј Војводине, Музеј града Новог Сада, Спомен-збрика Павла Бељанског, Галерија ликовне уметности Поклон-збирка Рајка Мамузића, Позоришни музеј Војводине, Огранак САНУ, Покрајински завод за заштиту природе, Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада, Архив Војводине и Друштво новинара Војводине. Због реконструкције фасаде, ове године Галерија Матице српске у манифестацији учествује гостовањем у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду.
 

Уочи почетка манифестације, у среду, у 19 часова ће бити отворена изложба Музеја Војводине „Благо из кошнице - Од Музеја Матице српске до Музеја Војводине (1847–1947–2017)”, док ће изложбама “Графички омнибус: Љубомир Ивановић, Михаило С. Петров, Ђорђе Андрејевић Кун“ Народне библиотеке Србије и „Уметници, академици из колекције Павла Бељанског“, 11. маја у Спомен-збирци Павла Бељанског, свечано бити отворена ова манифестација у Новом Саду.

Изложба “Графички омнибус...” управо оправдава тему манифестације “Музеј у гостима”, истакла је Јасна Јованов, управница Спомен-збирке Павла Бељанског, и додала да је друга поменута изложба већ била у гостима, у Дому Војске у Београду.
И музеји из Сомбора, Суботице, Кикинде, Панчева, Врбаса, и других места учествују у овој манифестацији, подсетио је Драго Његован, в.д. директора Музеја Војводине, додајући да ћемо и у Новом Саду бити у прилици да видимо и културна добра музеја с других подручја. Он је додао да Музеј Војводине ове године обележава 170 година од формирања Српске народне збирке и 70 година од оснивања Војвођанског музеја, изложбом “Благо из кошнице...”, на којој ће први пут јавности представити предмете из својих збирки, односно цео фонд наслеђен из некадашњег Музеја Матице српске.

      Покровитељ ове манифестације је Министарство културе и информисања Републике Србије, а подржали су је и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, Управа за културу града Новог Сада, струковна музејска удружења (Национални комитет Међународног савета музеја ИКОМ Србије и Музејско друштво Србије).

Милан Мицић, помоћник Покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине напоменуо је да је ова манифестација прилика за презентацију рада свих установа које учествују, док је Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, указао да ће се, поред новосадских установа, представити и музеји из целе земље, тако да се ова манифестација може назвати и националном.    

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести