НЕДЕЉА ПРИМЕЊЕНЕ УМЕТНОСТИ КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ Прва изложба о индустријском наслеђу и дизајн заједница Србије и региона

Калеидоскоп културе у Новом Саду улази у своју другу недељу, у којој ће од 18. до 24. септембра пажњу посветити примењеној уметности, настављајући праксу гостовања великих имена из света дизајна и несвакидашњих поставки.
к
Фото: В. Величковић

Недеља примењене уметности окупиће дизајн заједницу Србије и региона, представљајући европске праксе. Као легати граду, након године титуле Европске престонице културе, Дистрикт и Културне станице постају модерни дизајн павиљон који инспирише и едукује дизајнере и дизајнерке, али и визуелне уметнике и уметнице, те подстиче развој домаће дизајн сцене, кроз програме који приказују нове токове у домену графичког дизајна, дизајна производа, моде, фотографије, анимације и стреет арта.

Интерактивно "Срце" Дистрикта

Интерактивна скулптура „Срце“, ауторке др Милијане Комад и пионирке на пољу дигиталних технологија и уметности, биће приказана новосадској публици у Дистрикту од 23. септембра, у оквиру недеље примењене уметности на овогодишњем, шестом Калеидоскопу културе у Новом Саду. Скулптуру ће посетиоци моћи да погледају све до 10. октобра.

- Морам признати да сам плакала од среће кад су ме позвали да учествујем на Калеидоскопу културе - рекла је Милијана Комад, уочи њеног програма на овогодишњем Калеидоскопу културе. - Мислим да је он сјајна шанса да се уметници афирмишу кроз саму промоцију културе - што мислим да је најбитније од свега. Србији недостају манифестације овог типа. Цели тим који ради у организацији је предивна синергија саме манифестације и његових разноликости и треба да буде пример свима убудуће.

Поред интерактивне инсталације „Срце”, истог дана биће отворена и прва изложба о једном индустријском наслеђу – Дистрикту, под називом „Дух места – први век Дистрикта”. Мултимедијална изложба и стална поставка драматизује и тематизује простор Дистрикта кроз време.

Фото: В. Величковић

Некадашњи индустријски комплекс, данашњи центар савремене уметности, Дистрикт је током последњих стотину година прешао несвакидашњи пут, који је овај простор у многочему одредио. Тај пут је уједно инспирација, али и окосница изложбе која уметничким и сценским средствима, а користећи се методама сценског дизајна, публици настоји испричати мало познату причу. Подељена у шест фаза, од оснивања фабрике, преко другог светског рата и НАТО бомбардовања, до Европске престонице културе, изложба, организацијом, али и грађењем простора настоји, на тренутке врло дословно, пресликати турбулентност, прогрес, промене, трагичне судбине, хаос, наду и какофонију једног времена.

Предавања истакнутих стручњака на пољу дизајна

Недеља примењене уметности Калеидоскопа културе у Новом Саду започеће радионицом „Make the logo bigger – креирање видљивог бренда”, коју ће 19. септембра у 20 часова, у Културној станици Руменка, одржати Горан Еди Тадић, популарни графички дизајнер, илустратор и бубњар.

Фото: Приватна архива

Са захтевом да се повећа лого на неком решењу се сусрео вероватно сваки графички дизајнер током своје каријере. Тема предавања ће бити како суштински „повећати лого“, односно учинити бренд видљивим и препознатљивим, кроз процес дизајна идентитета и огласних решења. Кроз разне примере из праксе биће речи о креирању заштитног знака и других битних елемената визуелног идентитета, као и слогана, огласних визуала. Јако је битно у поступку стварања и оглашавања бренда имати у виду крајње циљеве: успешно представљање у јавности које ће омогућити препознатљивост, стицање свести о бренду и успостављање емоционалне везе са корисницима.

Горан Еди Тадић се дизајном почео бавити деведесетих година, када је дипломирао на Факултету примењених уметности. До данас, реализовао је око хиљаду решења из области графичког дизајна, а поред тога бави се и илустрацијом. Током своје успешне каријере је учествовао у стварању идентитета неких од успешнијих српских брендова – Нектар, Jaffa O’Cake, Верде, Донкафе, Porsche Leasing и бројне друге. Излагао је на више групних изложби, а сада ће се представити и новосадској публици на радионици у оквиру шестог Калеидоскопа културе у Новом Саду.

Светски награђиван и најпознатији српски дизајнер Славимир Стојановић Футро одржаће мотивационо станд-уп предавање „Шта све човек треба да уради да би уопште”, 22. септембра од 20 часова у Културној станици Еђшег, у оквиру недеље примењене уметности на шестом Калеидоскопу културе.

Фото: Приватна архива

Славимир Стојановић Футро је београдски дизајнер, визуелни уметник, писац и професор. Његови пројекти су освојили преко 300 међународних награда и представљени су у магазинима, публикацијама, галеријама и музејима. Његов рад је успео да се увуче и у енциклопедијско Тасћеново издање Историја графичког дизајна, од 1960. до данас. Добитник је Награде за животно дело Удружења за тржишне комуникације Србије. Објавио је две награђиване илустроване књиге за децу из серијала Авантуре Синги Лумбе, као и свој први роман "Девет" који је сада у свом ЏИВ издању. Оснивач је лајфстајл бренда Футро. Редован је TEDx говорник, гостујући професор на СВА у Њујорку и професор на Факултету примењених уметности у Београду.

За оба предавања неопходно је пријавити се на званичном сајту Калеидоскопа културе.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је бесплатан. Након недеље примењене уметности очекује нас недеља визуелне уметности.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

А. Брзак

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести