ОД ВЕЧЕРАС ДО 29. ФЕБРУАРА  2024. ИЗЛОЖБА ДЕЛА ВАСЕ ПОМОРИШЦА Између традиције и модерности

У Галерији Матице српске вечерас у 20 сати биће отворена изложба посвећена Васи Поморишцу, уметнику који је успео да класичну уметност прикаже кроз оптику модерног погледа.
а
Фото: ГМС

Реч је о уметнику који се једини међу српским сликарима прве половине XX века школовао у Лондону, а онда је награђен Сребрном медаљом Удружења француских уметника. Уметнику који је током педесет година стварања изнедрио јединствену ликовност у српској уметности и чија се дела чувају у бројним приватним колекцијама у Европи, али и у државној колекцији Музеја Викторије и Алберта у Лондону. Изложбом „Поморишац – Васа Поморишац” Галерије Матице српске заокружиће велики јубилеј – 175 година од оснивања

– Када смо прошле године у октобру отварали изложбу дела Уроша Предића, најавили смо да јубилеј започињемо првим у низу од 11 стипендиста Матице српске, уметника који су захваљујуЂиу нашој најстаријом културниој, књижевној и научној институцији стекли образовање на европским уметничким академија. И сада јубилеј заокружујемо последњим у том низу, Восом Поморишцем, изузетно талентованим сликарем, по много чему особеним а који можда нашој јавности није толико добро познат – речи су управнице ГМС др Тијане Палковљевић Бугарски. – Ако се о њему и мисли, по правилу је то у оквирима Групе Зограф, која је негде покушала да споји традицију средњовековне уметности са новим идејама. А ми смо опет желели да Васу Поморишца представимо на нов, другачији начин, као јединог српског сликара те генерације који се школовао у Великој Британији, сликара који се специјализовао за израду витража, сликара који је некако стално био између традиције и модерности, као изузетно спретног и вештог уметника у техничком смислу, истовремено и веома разнородног у погледу одабира тема. У том смислу верујем да ће ова поставка за српску ликовну јавност, и уопште за све оне који прате уметност 20. века, бити једно велико изненађење, тим пре што ће бити у прилици да на једном месту виде велики број Поморишчевих радова, од којих већина није шире позната.

Поморишчев уметнички пут развијао се од родног Модоша, преко Загреба, Минхена и Београда, па све до Лондона и Париза. О његовој признатости у свету уметности сведоче бројне поруџбине и дела изведена у различитим медијима, разноврсне тематике и за различите потребе – од портрета, религиозних и митолошких композиција у уљу, преко историјских и народних мотива у фреско-сликарству, витражима и илустрацијама за књиге, до нацрта за новчанице, али и добар пријем код критике и позитивна мишљења тадашње стручне јавности, колега и друштва уопште.

– У жељи да се име и стваралаштво сликара Васе Поморишца поново истакну у јавности и да се још једном укаже на његов допринос српској уметности, Галерија Матице српске у сарадњи са Музејом савремене уметности у Београду реализује изложбу која ће представити преко сто уметничких дела захваљујући подршци Поморишчевих синова Гордана и Бојана, Народног музеја Србије, Музеја примењене уметности, Војног музеја, Музеја града Београда, Народног музеја Зрењанин, Народног музеја Панчево, Уметничке галерије „Надежда Петровић“ у Чачку, Народног музеја Пожаревац, Народног музеја Смедеревска Паланка, Фонда за пензионо и инвалидско осигурање у Зрењанину, као и бројних приватних колекционара. Изложбу прати истоимени двојезични каталог са текстовима кустоскиња изложбе Јелене Огњановић и др Ане Ереш, као и историчара уметности мср Луке Вукићевића и мр Мишеле Блануша. Изложба ће бити отворена до 29. фебруара 2024. године.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести