Одржива архитектура, одрживи градови, будућност живота

Јавна презентација „Одржива архитектура, одрживи градови, будућност живота” крајем прошле недеље у Културној станици „Лиман”, окупила је велики број младих, којима су стручњаци из Аустрије, Чешке, Мађарске, Пољске и Словачке изнели практичне примере о томе како преобратити град у место где људи желе да проведу остатак живота, на који начин архитектура осликава актуелни друштвени и културни контекст, о феноменима и механизмима миграције, како се град Лођ, као један од највећих урбаних центара у Пољској, од бившег центра текстилне индустрије развио у град модерних технологија и креативних индустрија, и слично.
e
Фото:  Б. Павковић

- Размена искустава је посебно значајна - потврдио је амбасадор Аустрије Мартин Памер, председавајући програма „Platform Culture Central Europe”, у оквиру којег је организована презентација. - Живимо у времену које је доста просперитетно, иако амбивалентно. Мења се цео свет, сведоци смо ужасног рата између Русије и Украјине, а највећи изазов је клима. Све су то појединости о којима можемо да размишљамо и на основу којих можемо да развијамо нове идеје, методе и конструктиван приступ.

Директор Аустријског културног форума Адријен Фајкс изразио је уверење да ће тема пробудити интересовање српске јавности, с обзиром на чињеницу да је презентација привукла знатан број младих, посебно студената архитектуре. Управо њима ће, како је рекао, те идеје бити потребне у будућности.

- Мислим да се ова тема убраја у две или три најважније кад је реч о будућности, не само за Србију и Европу, већ и за читаво човечанство - истакао је Фајкс. - То је питање начина живота, јер већина светске популације живи у градовима, где се одвијају многе неодрживе ствари, попут транспорта, становања, посла итд. Зато је потребно да учинимо многе промене. Сјајно је поделити искуства о стварима које функционишу на другим местима, у другим државама на микронивоу, па тако имамо пример из Пољске, где се у градовима многе ствари изнова употребљавају, или Чешке, где се модерне технологије користе како би се у градовима побољшали квалитет или услови живота. Све су то делови једне слагалице, због чега морамо да разменимо искуства и мишљења, и да увидимо шта је од идеја и предлога корисно, а шта не.

 Б. Павковић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести