Отворена изложба "На путевима српске уметности" у Новом Саду

Изложба "На путевима српске уметности 1923-2023 - Од Коњовића до Марине Абрамовић“ отворена је у оквиру манифестације Калеидоскоп културе, у просторима "Дистрикта", нове културне четврти у Новом Саду, саопштили су данас организатори.
e
Фото: Youtube Prinscreen / Gradnja

На отварању изложбе у суботу, директорка Галерије Бел арт Весна Латиновић је указала да овако амбициозне и комплексне изложбе обично реализују музеји, али овог пута одлучено је да се представедела савремене историје уметности која не могу да се виде у музејима а налазе се у приватним колекцијама.

Према концепту аутора, ликовног критичара Саве Степанова, изложбаје "један могући поглед на најзначајнија збивања и уметничке личности које су обележиле српску модерну уметности током протеклих сто година од 1923. када је формиран Дистрикт у Новом Саду", каже се у саопштењу.

Први део изложбе се бави раздобљем од двадесетих година прошлог века до почетка Другог светског рата, односно појавом зенитизма као нашег аутентичног доприноса интернационалној авангарди, следи сегмент у оквиру кога је представљен период експресионистичког сликарства од интимизма до снажног колоризма. У оквиру изложбе је и омаж Милану Коњовићу, поводом 125 година од рођења и 30 година од смрти.

Послератно сликарство у српској уметност од 1945. до краја шездесетих је представљено кроз дела кроз дела нове генерације уметника која ће установити "естетски модернизам" и увести српску (и југословенску уметност) у европске уметничке тенденције. Потом следи појава нове фигурација и фотореализма прихваћена од тада младих уметника попут Милана Блануше, Драгана Мојовића, Александра Цветковића и других, а велики рез у нашој уметности је направљен крајем шездесетих и током седамдесетих година прошлог века када се појављују актери тзв. "нове уметничке праксе" и концептуалне уметности. Постмодернистичка уметност осамдесетих у предкризно југословенско доба, доноси покрет "нове слике" са неоекспресионистичким сликарством, а последњи сегмент изложбе посвећен је уметности после 2000. године када у српском друштву долази до транзицијских промена.

Поставку је приредила новосадска Галерија Бел арт, у сарадњи са Фондацијом Нови Сад - европска престоница културе, а током трајања изложбе до 30. октобра, поред вођења кроз поставку биће одржан низ презентација, разговора, пројекција и других програма. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести