ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА РАДОВА САВЕ ИПИЋА (1894–1958) Ликовни хроничар Новог Сада

У Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада  отворена је изложба ”Сава Ипић – ликовни хроничар Новог Сада”, коју је припремила историчарка уметности и музејска саветница Љиљана Лазић.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Овом поставком Музеј  обележава 130 година од рођења Саве Ипића (1894-1958) новосадског сликара који је, након школовања у Бечу и Кракову, своју вишедеценијску уметничку делатност уско везао за родни град и његове становнике. 

Његову област интересовања представљали су некадашњи периферни делови града, Подбара и Алмашки крај, које је овековечио на десетинама својих ликовних дела. Највећи део Ипићеве уметничке заоставштине данас се налази у две музејске институције, у Музеју града Новог Сада и Галерији Матице српске, те неколико приватних колекција. 

Посетиоци  имају прилику да виде око 70 слика и цртежа из ових фондова.  Изабрана дела су настала у периоду од 1916. до 1956. године и представљају јединствену ликовну хронику нашег града. Изложба се  можете погледати до 7. априла сваког дана, осим понедељком, од 10 до 18 часова у Збирци стране уметности, Дунавска 29.  у Новом Саду.

Д. У.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести