Панаотовић Дежуловићу: Рђавом се свако чини рђав

Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић поручио је у саопштењу да би они које је Београд примио, подржао, које објављује и медијски промовише требало за њега да нађу бар неку одмерену, ако не и лепу реч, јер постоји нешто што се зове учтивост и пристојност.
28-bojanpanaotovic-blu_004
Фото: Дневник (Б. Лучић)

НОВИ САД: Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић данас је поводом увреда које је о Београду хрватски новинар и писац Борис Дежуловић изнео у разговору за српске медије, оценио да је "Београд, на жалост, кроз своју историју навикао да га засипају, што бомбама, што идеолошким и квазиинтелектуалним помијама као што су ове, најсвежије, из пера Бориса Дежуловића".

Поручио је у саопштењу да би они које је Београд примио, подржао, које објављује и медијски промовише требало за њега да нађу бар неку одмерену, ако не и лепу реч, јер постоји нешто што се зове учтивост и пристојност.

"У Београду вам угледни издавач објављује књигу, у том граду дајете опсежне интервјуе за тиражне медије, ипак ви га видите искључиво као блатњаву касабу чија су закономерност необразовани примитивци. Рђавом се свако чини рђав, вели стара мудрост", истакао је Панаотовић.

Он додаје и да Дежуловића и сличне треба подсетити да су у минулих пар година у Београду своје књиге представљали Љоса, Памук, Хандке, Парсонс и на десетине читаних светских писаца. "Ниједан није имао дојам о блатњавој касаби, напротив", указује Панаотовић и додаје да у Београду живи, ради и ствара читљиви и читани Мухарем Баздуљ.

"Не верујем да би дошао да живи и ствара у свињцу. У Београду предаје чувени загребачки професор Дејан Јовић. Никада нисмо од њега чули опсервације о мрачној касаби. У њему је и пре и после рата радо гостовао и певао Арсен Дедић. Никада од Арсена нисмо дозивели овакве оцене. У Београду често музицира Рундек. Никада није вређао ни Београд ни Јагодину. Класић, Јаковина, бриљантни интелектуалци, бритке, критичке мисли, који се не улагују ни једном режиму, наступају у Београду, не изливајући помије по истом", казао је Панаотовић,

За Панаотовића нема дилеме да је оцена многих да Загреб није ни налик оном некадашњем Загребу.

"Ипак, кад помислим на Загреб, нећу га поистоветити са Туђманом или Павелићем, већ ћу покушати да се присетим новог вала, бриљантних превода Алана Форда, Крлеже, Цхира Блажевића, Игора Мандића, Ведране Рудан, младих интелектуалаца који желе мир и разумевање људи на Балкану. Региону је потребна, доброхотност, разумевање и сарадња, а не зловоља, тражење трунке у туђем оку и неподношљива лакоћа пљувања по другоме. Какав човек, таква и беседа рекао је Његош", закључио је Панаотовић.

Дежуловић је најпре у интервјуу Недељнику окарактерисао Београд као "касабу", односно "Дубаи за сиромашне и Јагодину за богате", казао и да главни град Србије не чине европском метрополом "чудовишни бетонски хангари и лажни брончани барони Минхаузени"...

За портал Нова још је изјавио да се Београд сам "убио", односно да га није убио "ниједан несретник с Косова или из Крајине", већ да су га убили Момо Капор, "првосвештеници његовог асфалта, којекакви Минимакси, Боре Ђорђевићи и сличан, врло градски отпад".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести