Писцу Стеви Грабовцу уручена НИН-ова награда за роман године

БЕОГРАД: НИН-ова награда за роман године данас је уручена писцу Стеви Грабовцу за књигу "Послије забаве," на свечаности у Коларчевој задужбини.
а
Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Пред бројним званицама, прошлогодишња добитница Даница Вукићевић уручила је јубиларну 70. НИН-ову награду Грабовцу, који је потом у свом обраћању истакао да "награде бацају светло рефлектора на књигу", која тиме "проналази пут до оних до којих треба доћи".

Грабовац је признао да је његова књига "дуго настајала у самоћи и тишини, у једној хладној соби", и ставила је на искушење сву његову веру и идеале, поставивши питања на које није могао дати одговор, "пре свега питање зла и његове природе".

Према његовим речима, зло је питање свакодненвог постојања, а "решење је да мислимо на друго људско биће, не из себичних разлога, него из искрености, из нечега што постоји у нама са зовемо љубављу".

Грабовац се као писац који долази из анонимности захвалио жирију, ког су чинили председник Горан Коруновић, Милена Ђорђијевић, Жарка Свирчев, Виолета Стојменовић и Тамара Митровић, "што је препознао суштину романа".

Митровић је прочитала одлуку жирија у којој се истиче да је Грабовац написао антиратни роман, који се ослања на догађаје из 1992. године у Босанском Броду, где је извршен злочин над ромском децом без родитељског старања.

Жири је оценио, између осталог, да је Грабовац написао причу о људској глади за профитом и кошмарима свести, и "велики роман о истини који се пробија кроз мутну светлост дана и противи се релативизацији", дубоко верујући као аутор "да зло нема свог гласника, нема идеологију - зло је напросто зло".

Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Одломке из романа "Послије забаве" говорио је глумац Бојан Жировић.

Свечаности уручења јубиларне 70. НИН-ове награде присуствовали су, између осталих, новоименовани главни и одговорни уредник часописа НИН Александар Тимофејев, донедавни Милан Ћулибрк, новинари редакције која је по промени власника недавно напустила недељник и чланови жирија.

У свом обраћању, Ћулибрк је у кратком обраћању је подсетио да је пре неколико дана НИН напунио 89 година, а се НИН-ова награда за најбољи роман додељује 70. пут, а да његова редакције припрема свој последњи број.

"Не волим опроштаје и растанке. Хвала вам за свих 11 година", поручио је Ћулибрк.

На позорници се потом појавио Тимофејев, који је истакао да је "НИН старији од свих нас и трајаће".

"Из срца искрено желим срећу свим колегама који че ускоро покренути нови магазин, тако и новој редакцији НИН-а. Добро је да нас има више, да се чује што више пристојних гласова и гласова разума", рекао је новинар.

Тимофејев је најавио "да ће НИН остати оно што је већином и био - искрен и објективан политички магазин, критички настројен према свима, и пре свега истинит".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести