СЛИКА ГУСТАВА КЛИМТА НЕСТАЛА ПРЕ 100 ГОДИНА ПРОНАЂЕНА У ПРИВАТНОЈ КОЛЕКЦИЈИ Иде на аукцију у априлу

БЕЧ: Слика аустријског сликара Густава Климта, која је нестала пре скоро 100 година, пронађена је у приватној колекцији у Бечу и биће стављена на аукцију у априлу.

"Портрет госпођице Лизер" некада је припадао истоименој јеврејској породици, а слика је последњи пут виђена у јавности 1925. године. 

За сада није познато шта се десило са тим делом у периоду између 1925. године и шездесетих година прошлог века, када је слика доспела у приватно власништво, преноси BBC.

Аукцијска кућа Кински процењује вредност слике на више од 54 милиона долара.

Кински је у саопштењу навео да је поновно откриће слике "сензација" и да "слика такве реткости, уметничког значаја и вредности није била доступна на тржишту уметничких дела у Централној Европи деценијама". 

Недовршени портрет је богата јеврејска породица индустријалаца наручила од Климта 1917. године, непосредно пре његове смрти, када га је и насликао. 

Хенријета Лизер, приказана на портрету, остала је у Бечу упркос нацистичкој власти, после чега је депортована и умрла у Аушвицу 1943. године.

Садашњи власници слике и законити наследници породице Лизер стављају дело на аукцију 24. априла у складу са Вашингтонским принципима, међународним споразумом о враћању уметничких дела опљачканих од нациста наследницима оних од којих су дела отета.

За сада нема доказа да је дело однето током пљачке или украдено пре или током Другог светског рата, преноси BBC.

Климтова "Дама с лепезом" продата је у јуну за 85,3 милиона фунти, чиме је постала највредније уметничко дело икад продато на аукцији у Европи.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести