СЛИКЕ И КОЛАЖИ БОШКА ПЕТРОВИЋА Од вечерас нова изложба у галерији „Бел арт“

Изложба слика и колажа из приватних колекција, аутора Бошка Петровића, биће отворена у данас 7. марта у 19 часова у галерији „Бел арт“, на Булевару Михајла Пупина 17.
а
Фото: Бошко Петровић, Варијација на тему Хлеб, 1978

Галерија „Бел арт“ још једном ће бити место на којем ће се представити дела једног од најзначајнијих војвођанских аутора – Бошка Петровића која да сада нису била доступна јавности, како наводе у овој галерији, додајући да изложбу поставља историчарка уметности Славица Жарковић, виша кустоскиња Савремене галерије Зрењанин, која ће говорити на отварању.

- Ова изложба део је циклуса „Из ризнице војвођанске уметности“ којим, кроз повремене поставке, галерија „Бел арт“ афирмише уметничко наслеђе друге половине 20. века у коме стваралаштво Бошка Петровића заузима истакнуто место. Галерија „Бел арт“ се одлучила да представи дела из приватних колекција која до сада нису јавно излагана обзиром да су у протекле две године бројне музејске установе обележиле значајан јубилеј 100 година од рођења и 40 година од смрти уметника Бошка Петровића, на којима је  приказано више од 200 дела из колекција ових установа које указују на изузетну комплексност и слојевитост његовог стваралаштва. Наша галерија се определила да слику о овом уметнику који је остварио снажан утицај на уметност друге половине 20. века, употпуни овом посебном изложбом – наводе у галерији „Бел арт“.

Кустоскиња Славица Жарковић за изабране радове наводи да су између фигурације и апстракције, као и да је експресионизам као константа увек био присутан у стваралаштву Бошка Петровића. Пејзажи су, по њеним речима, сликани широким потезом и одисали су оптимизмом без обзира на сведени сиво плави колорит који делује суморно. У исто време аутор започиње циклусе под називима „Манастири“, „Калварије“, и „Катедрале“, којима ће се у тематском смислу изнова враћати у наредним деценијама.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести