СПЕКТАКЛ У ГРАДСКОЈ КОНЦЕРТНОЈ ДВОРАНИ У НОВОМ САДУ Гостује трупа кинеске Џеђанг Ву опере

Наступ кинеске „Џеђанг Ву опера труп“ очекује Новосађане вечерас у 19 часова у Градској концертној дворани, у оквиру сарадње Србије и Кине, кроз коју се организује и прослава кинеске Нове године од 29.јануара до 19. фебруара, програмима у Нишу, Новом Саду, Смедереву и Београду.
w
Фото: Pixabay, ilustracija

Трупу чини 27 уметника, плесача, певача и музичара. Наступ чине оперете које у себи имају садржане црте из свакодневног живота. Започиње перформансом са Морским Змајем, кроз који се на активно учествовање позива и публика. У оквиру опере постоје и две соло деонице, у којима музичари изводе композиција на Суона и Хуи ху традиционалним инструментима. Ву опера или Јинхуа опера, има историју дугу преко 500 година. У себи садржи шест различитих вокалних стилова, богат, визуелно допадљив, и ефектан начин да дочара свакодневни живот. Од 2008. је сврстана у национално нематеријално културно богатство.

„Џеђанг Ву опера истраживачки институт“основан је 1956. као „Џеђанг Ву опера труп“. Њихове наступе гледали су чувени кинески лидери Мао Цедунг, Џоу Енлаи, Ђијанг Цемин, Жу Ронгђи, Си Ђинпинг, Ли Кећијанг и многи други. Од 2009, Министарство културе и туризма НР Кине поверило је овој трупи гостовања широм света. Трупа је имала више од 300 наступа, а у оквиру пројекта кинеског Министарства културе „Срећна кинеска Нова година“, оперу је погледало два милиона гледалаца. Једна је од најпопуларнијих кинеских уметничких трупа и сматра се за аутентичног представника културе провинције Џеђанг и целе НР Кине.        

Улаз је слободан, али са картама, које су се могле преузети на продајном месту „Гигстикса“ у Париском магазину.

Н. П-ј.                                  

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести