Стари рукописи и штампане књиге у ИАШК-у

У Историјском архиву Шумадије у Крагујевцу јуче је отворена репрезентативна изложба „Средњовековни рукописи и штампане књиге (фототипска издања)“. Поставку чини тридесетак фототиспких издања српских рукописних књига, међу којима су и Мирослављево јеванђеље, Номоканон, Радослављево јеванђеље, Српски псалтир, Синајски псалтир, Карејски типик и многи други.
а
Фото: Фејсбук страница "Историјски архив Шумадије Крагујевац"

Како наводи директорка ИАШК Сања Живковић, ова фототипска издања сачувана су захваљујући колекционару Верославу Радовићу, који скоро пола века прикупља вредна и ретка репринт издања, врхунске штампе, у размери 1:1, апсолутно верна оригиналу.

– У својој збирци, у којој је данас преко три хиљаде књига, Радовић има више од тридесет оних заиста капиталних , међу којима су и рукописно Четворојеванђеље Николе Стањевића, великаша из доба владавине српског цара Душана, чији се оригинал чува у Хиландару и које не поседује нити једна библиотека у Србији, те Мирослављево јеванђеље издато у Јужној Африци у само 300 примерака. Прва књига његове колекције била је Законоправило или Номоканон Светог Саве, и то чувени Иловички препис из 1226. године, које и постоји само у фототипским издањима, јер је оригинал изгубљен – наводи Сања Живковић.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести