У МСУВ отворена изложба Милоша Шобајића

Изложба слика и скулптура Милоша Шобајића, једне од најмаркантнијих фигура европске ликовне сцене, отворена је вечерас у Музеју савремене уметности Војводине.
Izlozba Milosa Sobajica/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Поставку чине двадесетак слика, углавном великог формата, два видео-рада и две монументалне скулптурне инсталације, обједињене називом изложбе “Бежање и гушење”. Ови радови, по речима самог аутора, настали у последњих двадесетак година, плод су његовог размишљања о прогонима, од библијских времена и Адама и Еве до данашњих изгона.

– Мисија уметности није да улепшава свет, њена мисија је да га, макар и кроз вапај, макар и кроз субверзију, бар мало мења. Набоље, наравно. Изложба пред нама је импресиван прилог Милоша Шобајића остварењу те мисије – изјавио је, отварајући изложбу, председник Покрајинске владе Игор Мировић.

О Шобајићевом стваралаштву говорио је песник и ликовни критичар Драган Јовановић Данилов, истакавши да је он успео да повеже дионизијевску радост стварања и германску посвећеност. Директор МСУВ Радован Јокић рекао је да је, захваљујући Покрајинској влади и њеном ангажовању, прекинут период одсуства Милоша Шобајића са новосадске сцене, дуг преко четврт века.

Фото: Dnevnik.rs

Изложба траје до 25. маја.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести