Не ноте и музика, него осећања

На недавно одржаном Фестивалу руске класичне музике “Баљшој” на Мокрој Гори, публици се

представио млади јерменски волончелиста Нарек Хакназаријан, добитник златне медаље на престижном међународном такмичењу “Чајковски” 2011. године. Хакназаријан се школовао на Московском конзерваторију, код професора Алексеја Селезњова, а потом на Музичком конзерваторијуму Нове Енглеске код професора Лоренса Лесера. Ментор му је био и Мстислав Ростропович, а по Хакназаријановим речима, за сваког човека у било којој професији улога ментора веома је важна.

-  Моји први ментори били су моји родитељи, мајка  пијанисткиња, а отац виолиниста, а потом Алексеј Селезњов у Москви, Зарех Саркисијан у Јеревану и Лоренс Лесер у Америци. Ипак, највећи утицај на мене имао је Ростропович код кога сам учио последње три године његовог живота и то је најбоље искуство у мом животу. За мене је то била не само школа музике, већ и школа живота јер је Ростропович великан у свету музике. Са њим сам прошао много репертоара, између осталог и онај део који је он сам пролазио са Шостоковичем, Прокофјевим, Бенyамином Бритном, Пендерецким. Они су писали за Ростроповича инспирисани његовом појавом на светској сцени - каже Хакназаријан.

Хакназаријан указује да је при извођењу дела у улози медијатора између композитора и публике, а да поред тог техничког читања нота ослушкује шта се иза њих крије.

- Иза њих су емоције, мисли, доживљаји. Преносим не ноте и музику, већ осећања - и своја и композиторова. Ако музичар не тежи томе, не постоји педагог који би га могао научити. То је тежња која произилази из бића, душе музичара. Мислим да је најважније имати искрен однос према себи, музици и композитору и у том случају извођач композиције може да разуме шта је осећао композитор - каже млади вилончелиста.

Хакназаријан истиче да су реакције публике у различитим деловима света сличне, а  да највише зависе од енергије и љубави коју доноси уметник. По његовим речима, углавном од музичара зависи како ће се публика понашати и ако је музичар наишао на хладан пријем, у срцу није имао довољно љубави.

Боравак у Србији, указао је Хакназаријан, потврдио је оно што је више пута чуо - да су Срби и Јермени слични и по изгледу и темпераменту. По његовим речима, у нашој земљи срео је топао народ и ако опет буде добио позив да наступи у Србији, радо ће доћи. До тада, пред њим је коцертна каријера, која се наставља наступима у Торонту, на Сардинији, у Немачкој и концертом у Лондону кога ће директно преносити Радио Би-Би-Си.

Д. Млађеновић

 

Сарадња с младим колегама велико задовољство

Нарек Хакназаријан је Фестивалу одржао и мастер клас и веома лако успоставио контакт с младим музичарима који су у разговору с њим добили низ савета важних за њихову музички каријеру.

- Рад с младим музичарима веома ми је важан и без обзира на своје године сматрам својом обавезом да искуство и знање које поседујем поделим са својим младим колегама. Велико је задовољство када видим да оно што ја радим користи другима - истиче Хакназаријан.  

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести