Нови кругови у елипси саге о звезданом детету

Стрип серијал „Торгал“, створен је 1977. године као резултат сарадње писца Ван Хама и цртача Росинског и својом специфичном - а за тадашња времена и новом - мешавином научне и епске фантастике задобио симпатије бројних љубитеља „прича у сликама“.
Torgal1
Фото: Dnevnik.rs

Сага о Торгалу, „звезданом детету“ кога су усвојили дивљи Викинзи, у погодбеном времену с краја првог миленијума Западног света, представила је нетипичног јунака који (безуспешно) покушава да се скраси и у миру живи са својом породицом. Но, када га стицај околности баци у центар авантуре њега не муче никакве дилеме већ води битке снагом својих мишица, оштрицом мача и прецизно одапетим стрелама, истовремено се „служећи“ домишљатошћу и оштроумним закључивањима, односно прецизним планирањем својих подухвата. Ипак, Торгал није дорастао свим својим ривалима јер су неки „само“ људи (свог времена или будућности) али има и разних моћних, боголиких створења. Стога су сусрети и судари неизвесни (мада читаоци знају да ће Торгал, чак и као не победи, преживети и отићи у нову авантуру).

Шести том сабраних Торгалових догодовштина, у издању агилног „Дарквуда“ (2016), у сјајној опреми са рељефном предњом корицом, у пуном колору и у прецизној штампи, доноси три епизоде (по интерном распореду XVI, XVII и XVIII) настале у периоду од 1990. до 1995. године, дакле у времену када је серијал дубоко загазио у своју другу деценију и добрано изградио свет у коме се дешава, односно свој приповедачки и ликовни стил и идентитет. Отуда и овлашно прегледање албума открива да Росински неприкосновено влада цртежом и кадрирањем тј. компоновањем табли које прате и потпомажу динамику приче. А сценарија очигледно праве нови нове кругове у елипси саге јер се на сцени појављују већ знани ликови, сада у новим ситуацијама. Ово понављање може итекако бити занимљиво за ствараоце који могу или продубити доброту/злобност нових/старих јунака или, што је још изазовније, променити њихове профиле и таборе.

Фото: Dnevnik.rs

Већ је епизода „Вучица“, којом започиње шести том, потврда новог круга и повратка на нека већ виђена места: Арисија пред порођајем, мали Јолан и Торгал плове према селу у коме су одрасли. Пресреће их викиншка флота која плови у нове пљачке предвођена Вором Величанственим намерним да га прогласе краљем Викинга. Торгал одбија да се прикључи походу али и да се покори Вору, мада му, поштујући обичаје, предаје своју бродицу и настаља пут пешице. Будућем краљу свакако требају поданици али још више њихова имовина,  па ће послати убице да елиминишу непожељну породицу која се у међувремену раздвојила... У узбудљивом финалу Арисија ће се породити у јазбини, поред скотне вучице, несуђеног тиранина ће стићи наплата његових претходних грехова, а Торгал постати отац девојчице под именом Лув (Вучица).

Епизода „Чуварка кључева“ је авантура у окриљу фантазијских светова виђених у неким претходним епизодама. Елем, да би завладала свим световима зла змија Нидхог је смислила подли план а за његово остварење васкрсла неваљалог Волсунга од Нишора који ће, претворен у Торгала, заузети његово место у селу и терорисати мештане. Чуварка кључева открива правом Торгалу (према коме је „врло слаба“) подли план и моли га да од Волсунга отме појас који дарује нерањивост и бесмртност, као и кључ који отвара врата према другим световима (у ствари паралелним свемирима). Торгалов помоћник у подухвату је још један стари зналац - патуљак Тјахзи. Разрешење проблема тражиће Торгалову лукавост и способност да се снађе у невероватним ситуацијама на бизарним местима; за његов успех заслужан је и народ патуљака али ће са њима доћи и њихови вечни непријатељи - вампирске змије. Ова авантура своју допадљивост дугује управо повратку у старе светове маште (онај са лебдећим камењем је, наравно, очити омаж Мебијусу) и међу живописна, љупка бића.

Фото: Dnevnik.rs

Пошто је на крају претходне епизоде рашио да, зарад сигурности супруге и деце оде у непознато, док га богови не забораве и дозволе му да води нормалан живот, Торгал у епизоди „Сунчев мач“ забаса у крајеве којима немилосрдно влада господар Оргоф који поседује страшни „сунчев мач“. Уплашени домаћин ће потказати Торгала и овај је присиљен да гради тиранинову тврђаву. Када се господар појави Торгал схвата да је „сунчев мач“ у ствари ласерско оружје. Пошто успе да побегне из ропства Торгал стиже до побуњеника на чијем челу је, ни мање ни више него Крис од Валнора, још један мрачан лик из ранијих епизода. Она предводи побуњенике како би од Оргофа отела ласер (остатак из раније авантуре) који јој је овај украо. Спојени муком Торгал и Крис кују планове против заједничког непријатеља а након победе, мада невољно (делом и зато што се ласер „потрошио“ и не функционише), заједно одлазе у следеће авантуре. Паралелно са главном тече и нежна прича о двоје младих који се упознају, заљубљују и крећу да пронађу неки други, бољи свет без рата.

Текст и фото: Илија Бакић

EUR/RSD 117.0839
Најновије вести