Одржан 11. војвођански фестивал класичне гитаре

Снажни замах развоја гитаристичке педагогије и високи интерпретативни домети гостујућих уметника доминантно су обележили ток овогодишњег, једанаестог по реду Војвођанског фестивала класичне гитаре, који је током викенда одржан у Новом Саду.
Viktor ilić
Фото: Фото: А. Хложан

Овај фестивал чији је организатор Асоцијација гитариста Војводине такође био омеђен и осетним материјалним тешкоћама, бројношћу и квалитетом такмичара, младих гитариста, пријављених за учешће на традиционалном Гитаристичком конкурсу “Др Јован Јовичић” такође је недвосмислено доказао важност и оправданост постојања оваквих манифестација, које уз обогаћивање концертног живота такође дају и важан допринос популаризацији и унапређењу класичне музике код нас.

Посебну пажњу публике и учесника фестивала привукли су наступи гостујућих еминентних концертних солиста у свечаној сали Градске куће, чији су програми обухватили широк калеиодоскоп гитаристичког репертоара, почев од рецитала Виктора Јањића, који је интерпретирао дела епоха класике и романтизма композитора Сора, Мерца, Костеа до дела аутора двадесетог века Бариоса и Пиацоле, као и концерта барокне музике за флауту београдског солисте Дарка Карајића, који је тумачио дела Романа, Де Визеа и Вајса.

Посебну пажњу публике и учесника фестивала привукли су наступи гостујућих еминентних концертних солиста у свечаној сали Градске куће

Друге вечери фестивала, у суботу је у Градској кући наступио млади гитариста Виктор Илић са амбициозно одабраним репертоаром који је укључивао Илићеве транскрипције једне сонате Доменика Скарлатија, потом и транскрипцију једне Моцартове клавирске сонате, такође и Тарегине Варијације на тему Паганинијевог “Венецијанског карневала”, једне жустро изведене фламенко теме Пака де Лусије   све до транскрипције “Боемске рапсодије” групе “Квин” за соло гитару. Централни концертни догађај фестивала био је наступ еминентног загребачког флаутисте Едина Карамазова светске репутације, који је тумачио композиције Јохана Себастијана Баха, оригинално намењене соло виолончелу и виолини соло, у транскрипцијама за флауту, изводећи их вехементно и надахнуто, удахнувши овим, много пута свираним и сниманим делима особено и узбудљиво звучно уобличење.

На Међународном гитаристичком такмичењу “Др Јован Јовичић” наступило је укупно 79 такмичара из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Мађарске и Црне Горе, а као посебна занимљивост овогодишњег конкурса остаће упамћена чињеница да је један млади гитариста, такмичар из Хрватске музицирао на изузетно вредној гитари “Франциско Симплицио” из 1930. године, чија вредност прелази неколико десетина хиљада евра.

На завршној вечери фестивала приређен је концерт победника такмичења, на којем су наступили најбоље пласирани учесници у појединим категоријама. Победница у ревијалној категорији била је Јелена Чапанда из Бачке Паланке, најбољи у предкатегорији био је Огњен Ђорђевић из Шапца, најбоље пласирана у првој категорији била је Јована Петрић из Зрењанина, победница у другој категорији била је Зрењанинка Ивана Сакач. Победница у ИИИ-а категорији била је Бисенија Матић из Београда, а победник у ИИИ-б категорији је био Виктор Нађ из Вршца.

Б. Хложан

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести