Пола века концертне рок фотографије у Србији

БЕОГРАД: Изложба "50 година концертне рок фотографије у Србији" биће отворена 10. децембра у галерији "Про3ор".
rok fotografija
Фото: Tanjug

Поставка обухвата 100 фотографија 25 аутора различитих генерација који су дали значајан допринос промовисању рокенрола и концертне рок фотографије од 1966. године када су Томислав Петернек и Бранибор Дебељковић приредили прву изложбу концертне фотографије "Концерт у сто фотографија у Дому омладине у Београду" до данас објављујући фотографије у музичким и омладинским часописима широм бивше Југославије, на порталима, сарађујући са многим музичким групама или приређујући изложбе.
Фотографи који су са жаром радили и пратили живу сцену рокенрола, домаће бендове и наступе гостију из иностранства, представиће свој избор онога што је за њих било значајно, а што је обележило њихово и наше време. 
Аутори фотографија су Томислав Петернек, Бранибор Дебељковић, Бриан Рашић, Слободан Пурић, Имре Сабо, Горанка Матић, Каменко Пајић, Зоран Трбовић, Вукица Микача, Зоран Вујовић, Слободан Сарић Хемфри, Небојша Бабић, Давид Вартабедијан, Станислав Милојкович, Анамарија Вартабедијан, Срђан Вељовић, Милош Милојевић, Раша Милојевић, Милена Анђела Мишић Атанацковић, Немања Ђорђевић, Зоран Мојсин, Марко Ристић, Јована Миловановић, Wood RS, Данко Страхинић.
На изложби се могу видети фотографије са прве Гитаријаде одржане на Сајму у Београду 1966. године, са "Хајдучке чесме" 1977. године, са "Boom" фестивала у Новом Саду 1978. као и са првог концерта иностраног панк бенда ("The Ruts") у Србији одржаног 1980. године у Хали Пинки, са првог "BROF" фестивала 1981. године, са Зајечарске гитаријаде и Егзита. 
На изложби је представјен пресек концерата извођача као што су "Бијело дугме", "Дивље јагоде", "У шкрипцу", "Идоли", ЕКВ, "Saxon", Џони Штулић, "Рибља чорба", "Бајага и инструктори", Слађана Милошевић, "Партибрејкерс", Ник Кејв, "Sisters of Mercy", Алис Купер, "Motorhead", "Rolling Stones", "Apocalyptica", "Iron Maiden", Слеш, "Judas Priest", "Faith No More", и други.
Циљ изложбе је окупљање значајних фотографа и јавна презентација документарно-уметничке рок фотографије настале у протеклих педесет година - од аналогне до дигиталне фотографије кроз истицање различитости у избору и уметничком изразу. 
Уз архивирање, документовање, чување историјске и уметничке грађе, ова изложба истиче и значај историјско-друштвеног и културног контекста рокенрола. 
Савет изложбе чине Анамарија Вартабедијан, Небојша Бабић, Давид Вартабедијан, а поставка ће моћи да се погледа до 17. децембра.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести