Портал тражи подршку, Министарство брани интегритет комисије

БЕОГРАД: Асоцијација Независна културна сцена (НКСС) Србије позвала је данас уметничка и струковна удружења, организације које се баве културом, институције, уметнике, медије и ширу јавност да пруже јавну подршку порталу SEEcult.org који је, како наводе, пред гашењем, јер им је ускраћено даље финансирање.
nezavisna kulturna scena srbije
Фото: Youtube Printscreen

Претходно је са портала SEEcult.org, који постоји већ 15 година и прати културу у Србији, упућен јавни апел због чињенице да први пут од када постоји није добио средства на конкурсима Министарства културе и информисања Србије и Секретаријата за културу Града Београда.

То је, како наводе, озбиљно угрозило њихову егзистенцију и " симптоматичан је показатељ да је опстанак целокупне културе у Србији доведен у питање".

У Министарству културе и информисања оцењују да је "претенциозно и неозбиљно тврдити да култура било које земље пропада зато што један портал, који иначе коректно извештава о догађајима из области културе, није добио средства на конкурсима на републичком и градском нивоу".

Из Министарства такође поручују да чврсто стоје иза професионалног интегритета чланова конкурсних комисија.

"Довођење у сумњу њихових одлука у највећем броју случајева засновано је на неаргументованим тврдњама и паушалним оценама", кажу у Министарству за Танјуг.

Асоцијација НКСС наиме тврди да су конкурси Министарства културе Републике Србије и Секретаријата за културу града Београда, "спроведени на нетранспарентан начин, ван утврђених процедура, са чак тајним члановима комисија у случају града Београда".

Подршку порталу SEEcult.org упутила је и Регионална платформа за културу "Кооператива" чији Управни одбор истиче да SEEcult.org - портал за културу Југоисточне Европе већ 15 година надомешћује празнине које се континуирано отварају у медијском простору, презентује динамику у култури у региону, гради простор дијалога те афирмише важност културе као једног од стубова демократских друштава, њихове изградње и развоја.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести