Радомир Aндрић добитник песничке награде "Васко Попа"

Oвогодишњи добитник престижне песничке награде "Васко Попа" jе Радомир Aндрић за књигу песама "Oсим jедне ствари", а награда ће му бити додељена 29. jуна у Вршцу

на рођендан познатог песника.Житри у саставу Mилован Витезовић, Душко Новаковић и Драган Jовановић Данилов имали су тежак задатак да од 70 песничких збирки, коjе су пристигле на конкурсу, одабере наjбољу.

"Суочили смо се са богатом песничком продукциjом, песника различитих генерациjа од наjстариих до наjмлађих", рекао jе Mилован Витезовић и додао да су на конкурс пристизале збирке не само песника из Србиjе, већ из окружења.

Добитник награде каже да jе до сада добио доста награда, али да jе ово круна на његов педесетогодишњи песнички рад."Наjискрениjе, када обjавим збирку песама никада нисам рачунао да ћу добити неку награду, тако ни сада. Васко Попа jе своjим радом наградио српску поезиjу и његова поезиjа jе на мене оставила jак утицаj", нагласио jе Aндрић.

Oн каже да jе у награђеном делу покушао да покаже своjу самосвоjност коjа jе на линиjи, бар у оноj метафорици, са поезиjом Васка Попе.Директорка Хемофарм фондациjе Сузана Ђорђевић каже да са агенциjом Ђорђевић и градом Вршцем Хемофарм већ 22 године подржава додељивање те престижне песничке награде.

"На таj начин чувамо успемену на Васка Попу. Циљ нам jе да промовишемо културу коjа би требала да буде основни стуб jедног здравог друштва и веруjем да у времену глобализациjе и униформности то мора да буде jедан од примарних циљева", нагласила jе Ђорђевић.Награда Васко Попа биће додељена Aндрићу у Вршцу 29. jуна на рођендан Васка Попе.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести