Две представе у суботу на сцени Спомен-збирке Павла Бељанског

НОВИ САД: Две позоришне музејске представе „Шест портрета Павла Бељанског“ и „У огледалу муза“ редитеља Ибра Сакића, биће изведене у суботу 20. новембра на сцени Спомен-збирке Павла Бељанског у Новом Саду.
spomen zbirka pavla beljanskog, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

У оквиру програма изложбе “Спомен-збирка Павла Бељанског и њен архитекта Иво Куртовић” и обележавања 60 година од отварања музеја за јавност, глумци Театра младих „Мишоловка“ први пут ће одиграти обе представе у једном дану, од 16 и 18 часова.

Након дуже паузе у овој установи ће бити одржана музејска представа “Шест портрета Павла Бељанског“, реализована у оквиру програма Омладинске престонице Европе Нови Сад 2019 - ОПЕНС, уз подршку Фондације „Нови Сад - Европска престоница културе“ и Управе за културу Новог Сада.

Кроз метод процесне драме учесници су употребили сав доступан материјал (литература, експонати, новински чланци, аудио и видео записи, фотографије, писма), колекцију и амбијент Спомен-збирке за импровизације и креирање шест сцена које су биле кључне у животу Павла Бељанског.

Свака тема одиграва се у посебном изложбеном сегменту музеја. Пролазећи кроз целокупан стваралачки процес у окружењу дела најзначајнијих српских уметника 20. века, глумци су креирали представу у част знаменитих личности, са циљем да се истакну изузетни примери деловања појединаца и значај њиховог доприноса за културу једне земље.

Координатори пројекта су Милица Орловић Чобанов и Марта Ðармати, испред ове установе, што важи и за други пројекат „У огледалу муза“ (18 часова), чију драматизацију и режију такође потписује Ибро Сакић - Театар младих „Мишоловка“, док су асистенти режије - Аврам Бујић и Данијела Трифковић.

Нова представа премијерно изведена у јуну, јесте интерпретација пријатељских односа између дародавца, дипломате Павла Бељанског и аутора из његове колекције.

У припремном делу представе укључени су и кустоси Спомен-збирке, путем сазнања са младим глумцима и редитељем.

Нови комад кроз многе активности (радионице, дебате, пробе, играње представе) доприноси афирмацији Спомен-збирке и упознавању шире јавности са ликом и делом дародавца, као и развоју нове публике.

Сарадња са Театром младих „Мишоловка“, са великим успехом испраћена је код публике играњем сценског дела „Шест портрета Павла Бељанског“ током 2019. и 2020. године, а настављена је реализацијом наслова „У огледалу муза“.

Павле Бељански (Велико Градиште, 1892 - Београд, 1965) био је српски адвокат и дипломата, пасионирани љубитељ уметности који је сакуипио комплетну колекцију Српског сликарства од друге половине 20. века и поклонио српском народу.

Тако је основана установа Спомен-Збирка Павља Бељанског у Новом Саду.

Представе су реализоване уз подршку Града Новог Сада, као део пројекта „Музеј младих“, чиме је установа током ове године наставила да подстиче унапређење сарадње између музеја, удружења и грађана ради повећања квалитета и приступачности музејских програма за младе.

Изложба “Спомен-збирка Павла Бељанског и њен архитекта Иво Куртовић” отворена је 16. септембра и трајаће до 30. јануара 2022.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести