„Фортинбрас се напио” у суботу премијерно у СНП-у

“Пољски Шекспир”, како је в.д. управника Српског народног позоришта Зоран Ђерић открио да зову недавно преминулог Јануша Гловацког, управо захваљујући Ђерићу добио је (постхумно) још један превод својих драма на српски.
Fortinbras se napio
Фото: Б. Лучић/ У представи играју Марко Савић, Ненад Пећинар, Алиса Лацко, Душан Јакишић, Игор Павловић...

До сада су то биле “Антигона у Њујорку” и “Четврта сестра”, а сада је то и “Фортинбрас се напио”, комад који је на Камерној сцени Српског народног позоришта режирао Никола Завишић. Премијера представе је сутра.

– Гловацки је светски познат писац, али само један од многих пореклом из Пољске – предочио је Ђерић. – Гловацки важи и за успешног сценаристу. Написао је “Лов на муве”, сценарио за чувени филм који је режирао Анџеј Вајда, а касније је тај сценарио написао као позоришни комад познат под насловом “Лов на бубашвабе”. У свом последњем интервјуу, за чувени пољски лист “Газета виборча”, изјавио је да се стиди што смо упропастили овај свет. 

Ђерић је на јучерашњој конференцији за новинаре, поводом премијере представе “Фортинбрас се напио”, открио и то да је ово први пут да се драме Јануша Гловацког играју у Српском народном позоришту.

Никола Завишић, који и овом представом наставља своје скорашње редитељско истраживање Шекспира (“Хамлет” у СНП-у, “Ромео и Јулија” у НП Зрењанин), односно задовољава свој хоби изучавања теорија завера, рекао је да је врло интересантна ауторска екипа као машина била усмерена на то да дође до нечега што није често на нашим сценама, а што представља експеримент - сатирску игру 21. века.

– Вихор суманости, комичке сцене кој одређују где смо тренутно. Смејемо се нечему што је мрачно – каже Завишић.

Главни лик комада и представе, Фортинбраса, редитељски окарактерисаног као “Хамлета са норвешке стране”, игра Марко Савић. За Савића је Фортинбрас врло интелигентан младић, принц, који је, схвативши како функционише свет и моћне силе у њему, одлучио да не наследи трон, тако што ће да се напија. Проблем је што не може да контролише алкохол, па почиње да се понаша будаласто...

Глумац Ненад Пећинар игра Фортинбрасовог старијег брата Мортинбраса, али и Полонија, за којег каже да је јако битан мост, “карика са данске стране”. Пећинару је драго што играју пољског писца, у кући која се и даље бави експериментима. Овим поводом, сетио се и свог старијег брата који му је открио Yонија Штулића и песму “Пољска у моме срцу”, на тему тамошње револуције, па је закључио да му из перспектве могућности и пожељности револуције, представа “Фротинбрас се напио” делује као бајка.

Најављујући премијеру, на конференцији за новинаре у СНП-у, говорила је и глумица Алиса Лацко, која игра лик Осмооког. За њу је жанровски рад на представи био специфичан и поприлично тежак, мада сада схвата и једини могући, уникатан.

У представи играју још: Душан Јакишић, Игор Павловић, Милан Ковачевић, Срђан Стојановић. Дратаург је био Светислав Јованов, сценографи Жељко Пишкорић и Владимир Савић, костимографкиња Марина Сремац, музику је компоновао Горан Симоноски, а сценски покрет је радила Андреја Кулешевић.

Прва реприза представе “Фортинбарс се напио” заказана је за 14. октобар.

И. Бурић

Препорука за „Хамлета”

Вршилац дужности директора Драме СНП-а, Милован Филиповић, навео је да су због финансијске конструкције у раду на представи имали сарадничку помоћ Центра за визуелну културу Нови Сад, с којим су сарађивали и на представи “Дух који хода”. Филиповић је многе Завишићеве представе у СНП-у назвао култним, попут актуелне “Хај лајф (Здраво животе)”, због чега верује да ће и “Фортинбрас се напио” бити пун погодак, поготово кад је реч о млађој публици, којој би представа могла да послужи и као иницијација у веће и озбиљније дело, као што је “Хамлет”, поготово зато што је и “Хамлета” у СНП-у режирао управо Завишић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести