„ГОСПОЂИЦА“ ПОБЕДНИЧКА ПРЕДСТАВА „ТЕАТРА НА РАСКРШЋУ“ У НИШУ

Након последње представе главног, такмичарског програма 4. фестивала „Театар на раскршћу“ Народног позоришта Ниш, синоћ су донесене одлуке о наградама које ће бити уручене вечерас.
Слађана Зрнић као Госпођица Иве Андрића
Фото: М. Ловренчић/ НП Ниш промо

Жири који је радио у саставу Ненад Новаковић, Васил Василев, Душан Ковачевић, Ирена Шаровић, Милица Бајић Ђуров, за најбољу представу прогласио је „Госпођицу“ по роману Иве Андрића, у драматизацији Вање Ејдус, режији Ђурђе Тешић, Народног позоришта Републике Српске Бањалука. Из ове представе, Вања Ејдус је освојила специјалну награду за драматизацију, Емир Фејзић за сценски покрет, а Слађана Зрнић као Госпођица награду за најбољу женску улогу.

Фото: М. Лавренчић/ НП Ниш промо

Награда за најбољу режију додељена је Браниславу Мићуновићу, за режију представе „Ноћна фрајла“ Александра Поповића, Народног позоришта Ниш. У оквиру ове представе, жири је специјалном наградом одао признање глумачком ансамблу за колективну игру.

Хрвоје Кечкеш добио је награду за најбољу мушку улогу. Признање је заслужио улогом Харпагона у представи “Шкртац“ Молијера, режији Доре Ружђак Подолски, Сатиричког казалишта „Керемпух“ из Загреба. „Шкртац“, односно Барбара Боурек освојила је награду за најбољи костим.

Фото: М. Лавренчић/ НП Ниш промо

Награда критике за „Шкрца“, а новинари наградили „Магбет“

Жири округлог стола критике у саставу проф. др Миливоје Млађеновић, писац и театролог, Наташа Гвозденовић, новинарка и позоришна критичарка, др Сашо Огненовски, позоришни критичар, Оливeра Милошeвић, новинарка и тeатролошкиња, Јелена Поповић, драмaтург и педагог, Игор Бурић, новинар и позоришни критичар, донео је одлуку да за најбољу представу прогласи „Шкрца“ Молијера, у режији Доре Ружђак Подолски, Сатиричког казалишта „Керемпух“ из Загреба.

Жири новинара у саставу Миљана Николић, Татјана Њeжић и Борка Голубовић Требјешанин донeо је одлуку да за најбољу представу прогласи „Магбет“ Шекспира, у режији Јагоша Марковића, Народног позоришта Београд.


Фото: М. Лавренчић/ НП Ниш промо

Марјан Нећак добитник је награде за најбољу сценску музику у представи „Лепа Вида“ Сташе Прах, у режији Маријана Нећака, Народног гледалишча Копер и Словенског сталног гледалишча Трст.

Награду за најбољу сценографију добила је Весна Поповић за представу „Покојник“ Бранислава Нушића, у адаптацији и режији Егона Савина, Црногорског народног позоришта Подгорица и Центра за културу Тиват.

Лауреат награде за младог глумца је Јован Јовановић, у улози Макдафа, у представи „Магбет“ Вилијама Шекспира, у режији Јагоша Марковића, Народног позоришта Београд.

Одлуке о наградама донео је жири који је радио у саставу: председник Васил Василев, редитељ и управник Националног театра “Иван Вазов” у Софији, проф. др Ненад Новаковић, експерт за електронске медије и менаџмент у култури (БиХ), Ирена Шаровић, балерина, кореографкиња и дипломирана драматуршкиња (Србија), др Милица Бајић Ђуров, сценографкиња и костимографкиња (Србија) и Душан Ковачевић, глумац и продуцент ( Црна Гора).

Награде ће бити уручене вечерас, уз премијерно извођење представе „Декамерон“ Ђованија Бокача, у режији Дејана Пројковског, ЈУ Градског позоришта Подгорица, Културног центра Бар – Фестивал Барски љетопис и Народног позоришта Ниш.

И. Б.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести