КАНАДСКА ТРУПА „КИД ПИВОТ” ДАНАС И СУТРА У СНП-у У ОКВИРУ Београдског фестивала игре

У наставку Београдског фестивала игре вечерас и сутра ће на сцени „Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта бити изведен комад „Скупштина” који је чувене кореографкиње Кристал Пјат у сарадњи са драматургом Џонатаном Јангом осмислила за трупу Кид Пивот из Ванкувера.
srpsko narodno pozoriste dnevnik
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Реч је о својеврсном хибриду између драмског позоришта и уметничке игре који додатно сенче већ препознатљива духовитост и иновативност славне канадске трупе. Светска премијера “Скупштине” је била у октобру прошле године и потом је уследила канадска турнеја, а извођење у Србији уједно ће бити и прво европско. 

Ерик Бошен, уметнички директор трупе, појаснио је да пројекат “Скупштина” трећа целовечерња продукција коју су заједнички креирали Кристал Пај и Џонатан Јунг - након успеха комада “Betroffenheit” (2015) и „Ревизор“ (2019). “Посебна и снажна је сарадња њих двоје, јер Кристал и Џонатон заједнички и режирају своје представе, а Џонатанов текст даје још једну димензију њиховом ауторском потпису. Занимљиво је, наиме, да играчи отварају уста, али не изговарају реченице, већ су гласови посебно снимљени и емитују се симултано. Играчи на тај начин нису баш глумци, иако има у трупи и оних са тим искуством, већ су више извођачи и перформери”, описао је Бошен. 

По његовим речима, комад “Скупштина” изузетно слојевит, односно “поставља универзална питања”. “Конфликт различитости је у нашој представи присутан, и ако бих га додатно анализирао, ствара се тензија између живота и смрти, недостајања и присуства, изолације и заједништва. Аутори успевају да замагле линију између стварног и имагинарног, тако да и публика често не зна тачно да то разликује. Но, Скупштина је истовремено и позив гледаоцима да прихвате да у животу није све црно и бело, већ да је доста тога у сивим тоновима”, оценио је Бошен. Иначе, како је објаснила директорка БФИ Аја Јунг, реч је о технички изузетно захтевној представи, која заправо и може да се изведе само на великој сцени Српског народног позоришта.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести