ЛИМЕНКА ТЕАТАР ФЕСТ ОВЕ ГОДИНЕ У СОМБОРУ Време за бајку је – увек

Лименка театар фесту, који је лане с великим успехом одржан у Новом Саду, ове ће године домаћин бити Сомбор.
с
Фото: Промо

Најмлађу тамошњу публику очекује седам представа из шест земаља (Босне и Херцеговине, Мађарске, Хрватске, Бугарске, Србије и Перуа), које су одабрале селекторка, глумица и редитељка Ана Здравковић, и глумица Валентина Павличић, уметничка директорка Лименка театар феста. “Како нам поручују уметници из Осијека - време за бајку је увек! А ми ћемо их деци најлепше испричати у време Лименка театар феста”, наводи Валентина Павличић.

Фестивал 30. августа почиње карневалском поворком, у којој ће учествовати најмлађи сомборски глумци, певачи, фолклораши, спортисти, балерине, тамбураши, па чак и мали пчелари. А након свечаног отварања, првог дана фестивала на репертоару је “Једна гомила Куфли” Позоришта лутака Бела Ковер из Сегедина. У четвртак, 31. августа публика ће моћи да ужива у “Три јунаштва Краљевића Марка” Дечјег позоришта “Чарапа” из Београда, да би следеће вечери “Вријеме за бајку” извело Дјечје казалиште Бранка Михаљевића из Осијека. У суботу, за матине је резервисан “Ритуални плес маказама” Хозе Наваро театра из Перуа, док вечерњи термин доноси „Шест пингвинчића” Илкова театра из Софије. За последњи дан фестивала, недељу, планиране су представе “Циркус” Лутка сцене “Пепино” из Ниша, те “Цврчак и мрак” Позоришта младих из Сарајева.

Валентина Павличић каже да све представе Лименка театар феста на различите начине интригирају дечју машту: док једна улази у свет српске епске традиције и упознаје нас с обичајима и веровањима старих времена, друге одговарају на питања о пријатељству, љубави и храбрости, или на комичан начин приказују свет циркуских уметника, или пак пропитују - да ли је важније духовно или материјално, док ће нас једна од њих одвести у срце перуанских Анда. Укратко, све представе су авантуристичког духа, забавне и поучне и, што је најважније, пале лампице маште у дечјим главама уместо на мобилним телефонима.

Подсетимо, Лименка театар фест настао је као корак даље у развоју програма Лименкица улазница, који постоји од 2009. године. Дечје позориште “Чарапа”, Удружење Еко арт и Школа плус идејни су творци овог пројекта који већ 14 година окупља децу, родитеље, младе, њихове баке и деде који се кроз разне програме едукују о заштити животне средине и значају рециклаже. За све те године, кроз програме је прошло 80.000 деце и одраслих, а прикупљено је преко пола милиона лименки које су рециклиране.

Посебна занимљивост фестивала је да се улазнице за представе не могу купити новцем! Уместо тога, гледалац мора да сакупи и донесе пет лименки, за које потом добија један алу-коин, прву еколошку валуту на свету, начињену од алуминијума, коју мења за улазницу. Лименка театар фест организује се уз подршку компаније Ball Packaging, Рецан фондације, а у сарадњи са пројектом „Свака лименка се рачуна“. Позоришни део програма подржала је и компанија НИС, која ће на четири пумпе у Сомбору поставити кутије у које ће свако моћи да убаци празну лименку. Све тако прикупљене лименке на поклон добијају сомборски ђаци четвртих разреда, који ће тако обезбедити карту за једну од фестивалских представа - “Три јунаштва Краљевића Марка”, и то извођење које је на програму 1. септембра од 11.30 сати.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести