ПЕТАР БЕНЧИНА: "Болест младости" је компликована, али непосредна представа

БЕОГРАД: Гост нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор био је глумац Петар Бенчина који је говорио о својој улози у представи "Болест младости" Фердинанда Брукнера у Југословенском драмском позоришту.
b
Фото: Youtube Printscreen/Blic TV

Бенчина је рекао да у представи редитељке Јоване Томић игра Фредера, који је за нијансу старији од осталих ликова у групи, вечитог студента са ставом, који је раскалашан и непослушан, а не завршава факултет, јер ни у то ме не види смисао.

Према његовим речима, Фредер је "изузетно образован млад човек који пред групу људи ставља најзахтевније изазове и спроводи неку врсту спонтаног социјалног експеримент".

Стално преиспитује истину, њихове маске и задате оквире које користе и намеће им друштво, али нема одговор шта је право. Интуитивно препознаје шта није. Храбро или лудо, како ко гледа, без обазра на цену и последице се обрачунава са тим што није истина, навео је глумац.

Бенчина је истакао да је "Болест младости" комплексна представа која ипак "има једну врсту непосредност и нечег што сви препознају", односно "млад је свако ко се преиспитује и поставља најозбиљнија питања у животу".

Према његовим речима, за уводни део представе је потребно стрпљење људи, гледаоци су фасцинирани сценографијом Јасмине Холбус, а "када радња крене да се одвија и међусобно се сукубљавају, онда је већ доживљај пун".

Упитан за степен глумачке вештине који је стекао током година, Бенчина је признао да је то питање осећаја и искуства, пошто је једна ствар "преспектива камере која осећа како дишеш, а другачија је сцена где је гледалац десет метара од вас":

Бенчина је завршио снимање филм редитеља Лордана Зафрановића "Златни рез 42 (Дјеца Козаре)", а предстоји му за петнаестак дана рад на остварењу "Воља синовљева" Немање Ћеранића.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести