Савремена верзија Јованке Орлеанке: Ања Суша поново на Битефу

Редитељка Ања Суша, некадашња селекторка Битефа, овог октобра враћа се на фестивал са представом #Jeanne, рађеном према запаженом тексту Иване Сајко, познате списатељице из Хрватске. Настала у продукцији Шведског гостујућег позоришта „Рикстеатерн“ и Краљевског драмског позоришта „Драматен“ из Шведске, ова представа је савремена верзија приче о Јованки Орлеанки, која се бави отпором према друштвеној и системској неправди.
ј
Фото: Маркус Гардер

- Кроз причу о младој девојци, бунтовници, која решава да пређе језеро што дели два света, две класе, ауторке сецирају проблеме друштвене неједнакости и класних разлика, као и питања еколошке катастрофе и климатских промена. Побунивши се против социјалне неправде, млада Жан бива насилно заустављена у покушају да превазиђе разлике између два света, са две стране језера, чиме то исто језеро постаје место и симболичне и стварне смрти те девојке – наводи се у најави.

„Климатска драма #Jeanne је попут меланхоличног одјека неког идеалистичког доба. Али истовремено – у посве јединственој режији Ање Суше – она представља авантуристичку, драстичну и апсурдну дистопију“, навео је у критици шведски дневни лист „Свенска Дагбладет“.


Битеф, 57. издање

Овогодишње издање Битефа, 57. по реду, биће одржано од 3. до 10. октобра. Под слоганом „Снаго, не пристај да будеш нечија“ публика фестивала биће у прилици да у главном програму погледа девет  представа које стижу из Немачке, Литваније, Мађарске, Шведске, Грчке, Буркине Фасо, Белгије и Србије.


Ања Суша вишеструко је награђивана позоришна редитељка, активна у Србији, Хрватској, Црној Гори, Словенији, Пољској, Шведској и Данској. Селекторка Битефа била је од 2006. до 2016. године, а у периоду од 2002. до 2011. године била је директорка и уметничка директорка Малог позоришта „Душко Радовић“ у Београду. Од 2019. године ради као професорка позоришне режије на Универзитету уметности у Стокхолму, а у Шведској је са великим успехом режирала више од десет представа.

Представа #Јеанне рађена је према драми „Црна кутија за крај свијета“ Иване Сајко, књижевнице, драматуршкиње и позоришне редитељке која већ дуже време живи и ради у Берлину. Ствара у области књижевности, перформанса, теорије и музике. Њени драмски текстови објављивани су на многим језицима, и извођени широм света, док су неки од њих, као што је „Жена-бомба“, стекли међународни успех.

Драма „Црна кутија за крај свијета“ нашла се међу шест дела награђених на конкурсу Министарства културе Републике Хрватске „Марин Држић“ за 2021. годину. У образложењу се наводи како комад беспоштедно идентификује и сецира друштвене неједнакости и класне разлике између два света која су никла са различитих страна језера.

И. Б.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести